Profitna i neprofitna poduzeća imaju vrlo različite oblike kontrole i sustave upravljanja, tako da je važno odrediti koliko kontrole trebate imati nad svojim poduzećem. Neprofitni oblici poduzeća općenito su fleksibilniji od profitnih zbog zahtjeva koje organizacija treba ispuniti da bi se kvalificirala kao neprofitna.

Koliko su povjerljivost i tajnost važni vama i vašem poduzeću? Profitna poduzeća u privatnom vlasništvu mogu biti vrlo tajnovita kad se radi o njihovim poslovnim informacijama: povrati poreza su povjerljivi, plaće su povjerljive, dobit je povjerljiva i poslovni planovi su povjerljivi. Za neke je poduzetnike to pitanje privatnosti. Za ostale kontrola nad takvim informacijama znači stjecanje konkurentske prednosti. Međutim, neprofitnim poduzećima zakon nalaže da posluju sa što većim stupnjem transparentnosti. U SAD-u sva neprofitna poduzeća, izuzevši najmanja, moraju predati detaljnu godišnju poreznu prijavu koja je javna informacija i kao takva uključuje objavljivanje imovine, prihoda, troškova i plaća najvažnijih zaposlenika. Nadalje, ta je informacija često dostupna i na internetu ili je možete dobiti od organizacija poput GuideStara.

Možete li samostalno voditi i financirati svoje poduzeće? Ako imate potpunu kontrolu nad poduzećem, u velikoj ste mjeri fleksibilni da vodite organizaciju na način na koji želite. Možete odlučiti poslovati tako da uvijek zaradite samo dovoljno da se pokrijete, da nikad ne isplaćujete dividendu ili čak da dio svoje dobiti dajete raznim dobrotvornim udrugama. Čim počnete tu kontrolu dijeliti s drugima, stvarate mogućnost raskola. Možete vjerovati da su roditelji, braća i sestre, suprug/supruga, životni partner, bliski prijatelji ili mentori dobri partneri, međutim, mnoga su poduzeća narušila te odnose. Rasprave oko novca često su u srži međusobnih podjela. Ako na samom početku dobro razmislite o pitanjima dijeljenja kontrole, smanjit ćete mogućnost kasnijeg nastanka raskola.

Hoćete li trebati dijeliti kontrolu s investitorima? U poduzećima se krajnje ovlasti uglavnom daju upravnom odboru. Investitori mogu, a i ne moraju imati većinu u odboru, ali jednom kad počnete surađivati s investitorom orijentiranim na povrat uloženog, vaš stupanj fleksibilnosti bit će znatno
umanjen. U većini slučajeva imate vrlo ozbiljnu obvezu prema investitorima da uvijek imate na umu njihove najbolje interese. To je zakonska obveza poznata kao fiducijarna obveza koja zahtijeva da obveze prema investitorima postavite iznad svojih interesa. U SAD-u postoji sve jači pokret da se interesi većih investitora uključe u korporativne strukture te da se upravnom odboru omogući neka vrsta zaštite ako odluči balansirati interese dioničara s drugim opravdanim društvenim interesima poput zaštite okoliša. Međutim, to ne prikriva komplikacije koje mogu nastati nakon prihvaćanja kapitala od investitora ili zajmodavca koji imaju legitimna očekivanja za isplatom povrata koji se zasniva na riziku.

Hoćete li trebati ili htjeti dijeliti kontrolu s javnim interesima? Kad imate neprofitno poduzeće, upravni odbor poduzeća vodi se prvenstveno javnim interesima. Kao poduzetnik trebate razumjeti da kako se krećete od isključive kontrole prema dijeljenoj kontroli, stavljate svoju sudbinu i sudbinu svog poduzeća u ruke drugih. Upravni odbori često osnivače isključe iz poduzeća jer su njihova primarna obveza dobrobit samog poduzeća, investitori ili društvo. Pri odabiru partnera, investitora ili članova upravnog odbora za svoje poduzeće trebate odabrati osobe koje dijele vašu viziju poslovanja i kojima možete povjeriti upravljanje onime što može postati vaše životno djelo.

Tekst u potpunosti preuzet: Jim Fruchterman: Za dobrobit ili dobit- tekst iz publikacije Poduzetništvo u službi zajednice, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima