Zašto?

Rad na sebi obuhvaća niz različitih radnji koje poduzimamo kako bismo upoznali sebe, svoje snage i slabosti, svoj unutarnji svijet, a može uključivati psihoterapiju, učenje novih stvari, čitanje, pisanje dnevnika, meditaciju, prakticiranje različitih vježbi i drugo čime utječemo na svoje psihičko i fizičko stanje. Rad na sebi može trajati cijeli život i može biti vrlo izazovan.

U konačnici, svaki trud uložen u sebe višestruko se isplati jer nam omogućava da živimo svjesniji sebe i svijeta oko sebe, da bolje koristimo svoje resurse i jačamo kapacitete u onim područjima života koja su nam važna. Isto tako, radom na sebi osnažujemo se za nošenje sa stresnim životnim situacijama, učimo biti opušteniji, razmišljati produktivnije i otvorenije, vidjeti „širu sliku“.  Radom na sebi potičemo osobni rast i razvoj.
Osim toga, rad na sebi pomaže održavanju životne ravnoteže, umanjuje anksioznost, povećava energiju i osjećaj zadovoljstva životom.

Kako?

Ne postoji jedan univerzalni recept. Svatko ima svoj put. Važno je pronaći i slijediti ga. I pri tom imati na umu da niti jedan način neće, poput čarobnog štapića, djelovati odmah i isključivo onako kako bismo mi to željeli ili očekujemo. Za promjenu je potrebno strpljenje i ustrajnost.

U nastavku teksta navest ćemo neke od načina kako možemo raditi na sebi:

Vrijeme za sebe, za ono što volimo
Vrlo je važno svaki dan odvojiti neko vrijeme za sebe. Poželjno je da to bude isti dio dana i da to vrijeme posvetimo radeći nešto za sebe: odmarati, meditirati, vježbati, promišljati o nečemu, čitati, zapisivati, planirati ili drugo. Važno je da to što radimo naš izbor, da bude nama na radost, da nas hrani i osnažuje. U početku možemo osjetiti otpor prema promjeni uobičajene rutine i to je normalno.

Čitanje kvalitetnog štiva
Umjesto lutanja društvenim mrežama i čitanja vijesti predlažemo čitanje kvalitetne literature. To mogu biti književni klasici, ali i kvalitetne knjige samopomoći i psihološka literatura. Knjiga otvara nove vidike, opušta, zahtijeva fokusiranje pažnje na priču koju pratimo pa jača koncentraciju i poboljšava pamćenje,  razvija kreativnost i imaginaciju, analitičko i kritičko mišljenje, proširuje naš vokabular i unaprjeđuje vještine pisanja. Uglavnom, osnažuje na puno načina.

Vježbanje/kretanje
Rad na sebi trebao bi obuhvatiti i brigu o tijelu.  Vježbanjem jačamo tijelo, ali i psihu – kada redovito vježbamo ili se krećemo osjećamo se bolje, raspoloženiji smo, imamo više energije.

Dosta sna i odmora
San  i odmor održavaju se na sve životne funkcije. Ukoliko nismo odmorni i naspavani teško ćemo imati potrebu za ičim drugim osim za odmorom i spavanjem.

Upravljanje stresom
Stres je nemoguće izbjeći u potpunosti i stoga je važno naučiti upravljati njime i osigurati si izvore zadovoljstva i mira, kao protutežu. Nekima pomaže usmjerenost na sada i ovdje (mindfulness), nekima vježbanje, a tu su i razne tehnike disanja, meditacija, bavljenje hobijem koji pruža zadovoljstvo, kreativni rad i drugo.  

Pisanje
Stavljanjem misli na papir opredmećujemo i iznosimo osjećaje koji često ostanu neizgovoreni, doprinosimo jasnoći misli i osjećaja kao i otpuštanju emocionalnog tereta što utječe na smanjenje stresa. Možemo pisati dnevnik zahvalnosti, dnevnik osobnih ciljeva, želja i postignuća ili drugo. Mogućnosti su bezbrojne. Važno je pronaći vrijeme i uzeti u ruke papir i olovku.

Usudi se razmišljati drugačije
Kroz odrastanje često razvijemo strah od neuspjeha, bojimo se pogriješiti. Zbog toga s vremenom prestajemo razmišljati izvan naučenog okvira i prestajemo biti kreativni. Nije lako promijeniti način razmišljanja, ali malim koracima i ustrajnim vježbanjem moguće je ostvariti i tu promjenu.

Pospremi „svoj ormar“
Ovu tehniku možemo shvatiti i doslovno i kao metaforu. I jedno i drugo pridonijet će promjeni na bolje. Dobro je riješiti se stvari koje nam ne trebaju, počistiti nered, svoj životni prostor učiniti ugodnim i zdravim. Isto tako, dobro je odmaknuti se od ljudi koji nam ne odgovaraju, uz koje se ne osjećamo dobro, koji nas ne potiču da budemo najbolja verzija sebe.

Stručna pomoć
Rad na sebi može biti zahtjevan i sasvim je u redu potražiti stručnu pomoć. Kad nas zaboli zub odemo kod zubara ili kod liječnika kad se osjećamo bolesni. Stručna osoba (psihoterapeut) educirana je za rad na sebi i pružanje podrške u promjeni i izazovima koje ona predstavlja.

Rad na sebi nije od danas do sutra, rezultati su vidljivi tek nakon nekog vremena. Proces rada na sebi i rezultati tog rada jedinstveni su za svaku osobu. Korištenje dokazano učinkovitih metoda može pomoći u svim osobnim promjenama. Najvažnije je odlučiti se na promjenu, ustrajati u njoj i ponašati se u skladu s njom.

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima