Dobra komunikacija je ujedno i uspješna komunikacija između dvije ili više osoba.
Ključ je iznijeti cilj na način da se jasno prenese informacija (mišljenje ili emocija), no jednako je važno da slušatelj tu poruku i shvati.

Komunikacija je moćan alat te pomoću toga možemo riješiti konflikte, izgraditi odnose, povjerenje, prijateljstvo i sl. Dobra komunikacija temelj je svakog odnosa i ona se uči. Sposobnost jasnog komuniciranja važna je u svim socijalnim situacijama, od privatnog do poslovnog.

Asertivna komunikacija je stil komuniciranja kojeg karakterizira jasno izražavanje naših zahtjeva po načelu: aktivno slušam druge te isto tražim za sebe. Ne okolišam, iskazujem svoje osjećaje i očekivanja te znam uputiti drugima iskrenu pohvalu, ali i konstruktivnu kritiku.

Asertivno komuniciranje podrazumijeva slijedeće: aktivno slušanje, poštovanje drugih i isto tražiti za sebe, jasan i direktan govor, iskazivanje vlastitih očekivanja i osjećaja…

Kako bismo uspješnije koristili asertivnu komunikaciju, neophodno je preuzeti odgovornost za svoje riječi i djela, biti spreman ispričati se, znati kontrolirati svoje negativne osjećaje, te prilagoditi glas situaciji.

Jedna od tehnika asertivnog komuniciranja su i JA poruke. JA porukama postižemo da nas se bolje „čuje“ i da naši razlozi i zahtjevi budu jasni drugome. Primjeri ja poruka:

  • Kada mi dajete ovako kratak rok, nemam dovoljno vremena dati svoj maksimum i polučiti najbolji rezultat. Molim Vas, potrudite se javiti mi sve pravovremeno.
  • Kada vičeš na mene, ja ne uspijem shvatiti što mi poručuješ. Molim te pričaj malo sporije i bez vike.

 

Napisala: Nataša Popović

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima