Jedan od problema za koji sam nedavno čula je taj da se djevojčicama, djevojkama i ženama općenito često ne dijagnosticira autizam, dijagnosticira ga se u kasnijoj životnoj dobi ili ga se, još gore, krivo dijagnosticira; npr. kao depresija, anksioznost, OKP. Zašto je to tako?

Sposobnost žena u kopiranju ekspresija lica, emocija, tona glasa i gestikulacija je veća nego kod muškaraca te su one, zapravo, jako dobre u kamufliranju autizma, iako se i dalje osjećaju kao ”vanzemaljci” u društvu. To znači da dobro maskiraju autizam kad nauče neurotipične socijalne vještine kao što su npr. kontakt očima, održavanje razgovora, geste, tipična ponašanja u određenim socijalnim situacijama itd. Njihove stereotipije (”U medicini, poremećaj psihomotornih funkcija koji se očituje stalnim i upornim ponavljanjem istih pokreta, radnji, govora, gesta ili položaja tijela.”1) su također manje zamjetne nego kod muškaraca s autizmom. Sve to dovodi do još većih problema i frustracija, jer si ne mogu pomoći i ”liječe” im se nepostojeća stanja, umjesto da se uspostavi prava dijagnoza.

Upravo tako se, koliko sam mogla vidjeti na nekoliko primjera, može dogoditi da je djevojka društvena, vesela, elokventna, uspostavlja kontakt očima (iako joj to, kao ni ostalo, nije ugodno), ali je to ponašanje naučila socijalizacijom. Stereotipije su manje zamjetne kod djevojčica jer su uski interesi, odnosno hiperfokusiranost na jednu stvar kod dječaka najčešće ”tradicionalno tipični za dječake”, kao što je igranje s autićima ili dinosaurima te ih je lakše primjetiti (npr. dugotrajno igranje samo s jednim kotačićem na autiću).

Nažalost, istraživanja o autizmu kod djevojčica fali te se čini kao da se sve vezano za autizam vrti oko dječaka, dok djevojčice svoju pravilnu dijagnozu moraju čekati jako dugo ako je uopće dobiju. Autizam se u djevojčica uglavnom dijagnosticira tek kada se primijete intelektualne poteškoće ili problemi u ponašanju. Dotada moraju živjeti s osjećajem da se nigdje ne uklapaju i da im nema pomoći. Nade ipak ima, jer Australija je prva zemlja koja je napravila nove nacionalne smjernice za pomoć pri ranom otkrivanju i dijagnosticiranju autizma kod žena.

 

1 https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=58037

https://www.psychologytoday.com/us/blog/talking-about-trauma/201905/misdiagnosis-is-all-too-common-women-autism

 

Napisala: Dora Harapin

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima