“Jučer sam zagrizla slasnu, suhu smokvu i u jednom trenutku osjetila nešto jako tvrdo i oštro na jeziku. Kad sam to malo čudo bolje pogledala, imala sam što vidjeti! Odlomljeni zub! Cijeli se odlomio, do zubnog mesa. Ostao je samo korijen u vilici i šupljina između dva zuba. Taj je zub doduše popravljan više puta, sa svih strana, a zadnji put ga je zubarica “obukla” u navlaku i izgledao je kao nov. I dugo je on bio lijep, funkcionalan i na svom mjestu. Međutim, došao je trenutak kad nije mogao izdržati traženi napor. Odlomio se, a unutra sam, pažljivo se zagledaviši, vidjela karijes koji ga je izjeo; “štift” koji je praktički bio nosač je sav zahrđao. Ta mala nezgoda me navela na razmišljanje: koliko ljudi oko mene izgleda lijepo, sređeno, sretno, a nitko, čak ni oni sami, ne znaju što u sebi nose. Kad dođe neka nevolja kojoj nisu dorasli, slome se i od života ostane samo ruševina. Zato je nužno biti milostiv i nježan prema svima, jer ne znaš što se krije u tuđoj nutrini” (Edita Turinski)

Ovaj Editin zapis čitam dan nakon što sam izvadio jedan kutnjak, gornju desnu sedmicu. Liječen 40 punih godina, a jučer se oprostili nas dvojica. Anestezija je privremeno smanjila bol odvajanja. A danas razmišljam o zubima koji odlaze. Možemo ih do duše zamijeniti umjetnima koji su vjerojatno zgodni jer ne bole. Ali umjetni su. Kao i toliko toga danas. Umjetna hrana, umjetni osmijesi što prodaju umjetne proizvode i umjetna obećanja. Umjetna inteligencija u posljednje vrijeme. 

A u poljoprivredi tone umjetnog gnojiva pa mi se čini važnim da ako je ikako moguće nađemo načina da imamo svoj vrt i njegujemo bilje u njemu bez umjetnog gnojiva. I da njegujemo svoj um obraćajući pažnju na misli i osjećaje što spontano nailaze. A ponekad one tihe lijepe trenutke kada samo postojimo, zahvalno. I svakako da njegujemo odnose s bližnjima. Puno ih je nestalo posljednjih godina iz tkiva zajednice u kojoj živimo. Nedostaju. Moj jučer izvađeni kutnjak, rupa koja je ostala podsjeća na to. 

Vanja Popović, psihoterapeut

Preuzeto: www.vanja-psihoterapija.com
Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima