U sklopu projekta „Nasmiješimo se godinama“ kreirali smo i tiskali „Bojanku za rast i razvoj duše“ za odrasle. Bojanka je rezultat radionice „Čajanka-bojanka“ za osobe starije životne dobi koja se od 2012. održava u Centru Krugovi. Kreirala ju je pokretačka i kreativna snaga Čajanke i Krugova, Ivana Grabar.

Bojanka 3

Bojankom želimo doprinijeti  kvalitetnijem, dostojanstvenijem, aktivnom starenju i uključivanju osoba treće životne dobi u život zajednice, potaknuti ih na međusobno druženje uz aktivnosti kojima se preveniraju osjećaji usamljenosti, ostavljenosti, depresije i slični.

Bojanje je jednostavna aktivnost koja opušta i preusmjeravajući pažnju donosi unutarnji mir i pomaže da se riješimo nakupljenog stresa i napetosti. Bojanje nas preusmjerava na sadašnji trenutak, poput molitve ili meditacije. Usmjerenost pažnje na bojanje uzoraka odmara mozak od teških misli i briga.  

Ne zahtijeva posebne sposobnosti. Bojati može svatko, od djeteta do osobe starije životne dobi. Sve je dozvoljeno, nema grešaka, nema posljedica. Cilj ove aktivnosti je opuštanje i odmor, ne iskušavanje sposobnosti ili talenata. U ovoj će aktivnosti više uživati osobe koje se oduvijek vole izražavati na papiru, crtanjem, slikanjem, bojanjem…
No, postoje iznimke i osobe koje i u starijoj dobi otkriju čari bojanja i uživaju u tome.

Bojanka 1Bojanje je neka vrsta terapije kreativnim, umjetničkim izražavanjem i u nekim se zemljama već godinama koristi s velikim uspjehom. Kod nas su bojanke za djecu poznate odavno, bojanke za odrasle sve su popularnije zadnjih godina.

Tzv. mindfulness terapija umjetničkim izražavanjem dokazano pomaže ublažavanju simptoma fizičkog, psihičkog i emocionalnog stresa, blagotvorno djeluje kod stanja poput depresije, anksioznosti (tjeskobe), ovisnosti i psihičke traume. Bojanje je vrlo slično tome, a u kombinaciji s opuštajućom glazbom i dobrim društvom dobrobiti za dušu višestruko se povećavaju.

U sadašnje vrijeme kada moramo izbjegavati kontakte bojati možemo s ukućanima, s djecom, sa susjedom, uz čaj. Bojanje  nas može odvratiti od tjeskobnih, paničnih misli, usmjeriti našu pažnju prema nečemu izvjesnom, umanjiti stres i njegove negativne učinke.

Uz svaki crtež u našoj „Bojanki za rast i razvoj duše“ nalazi se poruka koja dodatno usmjerava misli ka pozitivnom, okreće nas k sebi, našim unutarnjim resursima na koje često zaboravljamo…

Zalijevajte cvijeće vaše duše svaki dan. Brižno, nježno.

Podijelite s prijateljima