Kad ste u prilici svojim ponašanjem doprinesite izjednačavanju mogućnosti za građane koji imaju posebne potrebe. 

Ukoliko uočite potrebu za pružanjem pomoći osobe s invaliditetom pitajte ju kako joj najbolje možete pomoći.

Prilikom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima umjetnu ruku ili joj je ruka amputirana. Rukujte se lijevom rukom ili dodirom (tapšanjem po ramenu ili kako to najbolje odgovara osobi s invaliditetom).

Obraćajte se izravno osobi s invaliditetom (ne pratitelju, roditelju, skrbniku i dr.). Ne izbjegavajte kontakt očima.

Razgovarajte normalno, opušteno, koristite se uobičajenim izrazima, nemojte se bojati krivih riječi. Ukoliko razgovor s osobom s invaliditetom potraje duže nastojte sjesti kako biste se mogli gledati u oči.

Ukoliko razgovarate s osobom koja ima neki poremećaj govora usredotočite se na osobu i ukoliko niste razumjeli što je rekla nemojte glumiti da razumijete već zamolite da ponovi rečeno.

Osobama oštećena sluha govorite polako, razgovjetno i direktno prema osobi. Ne vičite i ne govorite osobi u uho. Osobama oštećena sluha gledanje izraza lica i pokreta usana pomažu u razumijevanju izgovorenog. Ukoliko niste sigurni da vas je osoba u potpunosti razumjela – napišite poruku.

Kod pozdrava upućenog slijepoj ili slabovidnoj osobi poželjno je predstaviti se i reći svoje ime. Ukoliko takvoj osobi ponudite pomoć pri hodanju, ponudite joj da se osloni na vašu ruku.

Gluhoslijepe osobe mogu vas razumjeti jedino dodirom. Ukoliko se nađete u situaciji koja zahtijeva komunikaciju s takvom osobom uspostavite kontakt ispisivanjem velikih pisanih slova na njenom dlanu.

Ukoliko niste bliski s osobom s invaliditetom nije uljudno postavljati pitanja o invaliditetu, njegovim uzrocima i sl.

Osobe s invaliditetom ponekad trebaju više vremena kako bi nešto učinile i zato sa takvim osobama treba biti strpljiv i obazriv.

Nije poželjno pretjerano hvaliti osobu s invaliditetom zbog obavljanja normalnih životnih zadaća.

Uvijek ustupite svoje mjesto u redu osobi s invaliditetom ili se zauzmite da takva osoba što prije dođe na red.
Uvijek ustupite svoje mjesto (sjedalo) osobama s invaliditetom u javnim prijevoznim sredstvima i pomozite takvim osobama pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona i dr.

Pomagala (kolica, štap, štake) osobe s invaliditetom ne dirajte ukoliko niste zamoljeni. Isto tako nije uljudno naslanjati se na kolica jer su ona dio osobnog prostora osobe koja ih koristi.

Nemojte dirati psa vodiča dok obavlja svoj posao. Uvijek pitajte vlasnika za dozvolu.

Poštujte vozače sa invaliditetom. Uočite li vozilo označeno znakom osobe s invaliditetom, povećajte razmak, smanjite brzinu, uvažite sporost u obavljanju radnji. Ne parkirajte na mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom.

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima