Čitanje poticajnog štiva starijim, nemoćnim, bolesnim i općenito osobama koje su prinuđene većinu vremena provoditi u krevetu ili kolicima, započelo je kao dio aktivnosti koje smo provodili unutar projekta za starije osobe „Staro zlato za nove poticaje“.

Naša iskustva kao i iskustva ljudi sa kojima surađujemo i koje su  profesionalno ili volonterski u kontaktu s takvim osobama pokazalo je koliko je vrijedan ljudski kontakt, prisutnost.

Kroz čitanje i razgovor kod naših se korisnika umanjuje osjećaj usamljenosti i socijalne isključenosti, potiče pozitivniji stav o životu, vlastitoj bolesti, ozdravljenju…

Volonteri koji provode ovu aktivnost prolaze edukaciju u Centru krugovi, kako bi naučili pristupiti starijoj osobi i općenito osobi iz određene osjetljive društvene skupine (starijoj, bolesnoj, usamljenoj, depresivnoj i sl.), komunicirati s njom i uvažavati njene specifičnosti.

Volonteri također imaju organiziranu superviziju kako bi se i sami lakše nosili sa zahtjevnim situacijama koje su neizbježan dio ove priče., a koje ostavljaju trag i na onome tko pomaže.

U posjete se odlazi jednom tjedno i kod korisnika ostaje sat vremena.

Čitanjem i provođenjem vrmena sa starijim osobama pomažemo i njima i sebi. Njima unanjujemo negativne aspekte života s ograničenjima i uvećavamo životnu radost i funkcionalnu sposobnost, a vlastito vrijeme provodimo smisleno, pomažući drugome pomažemo i sebi samima – širimo krugove zadovoljstva…

Photo by LibreStock

 

Podijelite s prijateljima