U današnje vrijeme živimo ubrzano te rijetko imamo dovoljno vremena obratiti pažnju na ono što je zaista važno – misli, tijelo i emocije. Živimo kao na traci i često stanemo tek onda kada se dogodi nešto što nas “prisili” uzeti pauzu. Suočeni s brojnim izazovima koji kao da nam se nameću, dolazimo do spoznaje koliko je važno otkriti kako, zbog čega i koje su druge perspektive i rješenja.

Odgovore na ova i slična pitanja pomaže nam razotkriti coaching. Uz pomoć ove metode u stanju smo osvijetliti “nevidljivo i manje vidljivo” te na taj način uvidjeti da ponekad sami sebi stojimo kao prepreka na putu do uspjeha i unutarnjeg zadovoljstva. Jer sve što možemo postići leži već u nama, a coach nam pomaže da to vidimo, prigrlimo i pokrenemo.

“Coach je netko tko vidi iznad tvojih ograničenja i vodi te prema izvrsnosti” (Michael Jordan)

 

Što je coaching?

Coaching je povjerljiv odnos koji se provodi između coacha i klijenta, kako bi u klijentu probudio vjeru u sebe, izvukao na površinu vještine, znanja i umijeća koja će mu koristiti pri suočavanju s izazovima.

Coach je osoba koja ne daje savjete, nego pitanjima i raznim tehnikama uvida, olakšava klijentu identificirati ciljeve, ojačati samopouzdanje i asertivnost te sagledati situaciju iz drugih perspektiva. Na ovaj način coach je u ulozi „povjerljivog i uvažavajućeg prijatelja“ koji klijentu pomaže da lakše dođe do osobnih i profesionalnih resursa koji već postoje u njemu, usmjeri ih u rješavanje izazova i na taj način postigne zadovoljstvo, uspjeh i životni balans.

Coach je osoba kojoj možete vjerovati i koja može usmjeriti vašu pažnju s problema na rješenja – jer vi ste puno više nego što mislite da jeste…“ (J. Overdurf, NLP trener i coach)

Produkt coachinga i predmet rada ste upravo Vi – koji uz pomoć svojih vlastitih snaga postižete promjenu.

“Coaching je otkrivanje osobnih potencijala i maksimiziranje njihovog učinka. To je pomaganje prije nego učenje.”  (Tim Gallwey)

Coaching proces sastoji se od individualnih susreta u trajanju od jednog do dva sata, u kojima se postavljanjem pitanja, embodied tehnikama i ostalim coaching tehnikama dobivaju nove perspektive u postizanju željenog osobnog i profesionalnog cilja.

 

Kome je namijenjen?

Namijenjen je svima koji žele raditi na sebi, koji nailaze na izazove i prepreke u postizanju ciljeva, komunikaciji ili osobnom zadovoljstvu. Coachnig kao metoda rada s ljudima pomiče nas iz ustaljenih navika, načina razmišljanja, reakcija na događaje i ponašanja.

Uz pomoć coachinga u stanju smo unaprijediti osobni i profesionalni život jer postižemo razumijevanje mehanizama koji pokreću naše akcije. Na taj način u stanju smo postići bolje razumijevanje s drugima, veću razinu učinkovitog timskog rada, bolju organiziranost, komunikaciju te postići uspjeh.

Kao što pomaže onima koji žele smršavjeti, početi više misliti na sebe ili poboljšati komunikaciju s nadređenima/djelatnicima, tako pomože i postizanje boljih rezultata u poslovanju cjelokupne organizacije.

 

Kako se mogu uključiti i naučiti više o coachingu?

Postoje posebne edukacije za pojedince i organizacije, usmjerene stjecanju kompetencija za coaching proces. Važno je biti otvoren za učenje i odabrati edukatora koji će nas pokrenuti i inspirirati.

Osobno sam završila prvi stupanj edukacije u školi “Elevate” koju vodi Tihana Dragičević, EMCC Senior Practitioner coach, supervizorica, trenerica i autorica. Preporučujem ovu školu jer je multidisciplinarna te uz razgovorne tehnike i metode, koristi brojne “embodied tehnike” koje uključuju tijelo. Ovaj pristup je holistički i promatra tijelo kao nedjeljivu cjelinu jer tek kada smo sposobni uvidjeti i locirati emocije te “osjetiti sebe i drugoga”, možemo ustvrditi da smo postigli potrebnu razinu empatije, samosvijesti i osobnih uvida. Kao što nam je empatija potrebna za kvalitetne odnose, tako nam tijelo odaje znakove za učinkovito postavljanje osobnih granica u tim istim odnosima.

Trenerica Tihana Dragičević izrazito je empatična, inspirativna i stručna osoba, koja se daje u potpunosti u ono što radi. Obzirom da ono što radi zaista i živi, u stanju je prenijeti polaznicima entuzijazam, probuditi znatiželju i ljubav prema coachingu. Pored coachinga, osposobljena je i u drugim sferama koje uključuju razvoj osobnosti i zadovoljstva, stoga je pravi odabir ukoliko uz edukaciju želite dobiti i “ono nešto”.  Uključivanjem u školu “Elevate” zasigurno ćete dobiti i više od onoga što ste očekivali, a benefite ćete osjetiti kako u osobnom, tako i poslovnom dijelu života.

Više informacija na: www.elevate.hr

Napisala: Tihana Pandl

Fotografije: trening za coacheve, generacija proljeće 2021.

IMG_5192

IMG_5349 IMG_5157 - Copy IMG_5165 - Copy IMG_5220 - Copy IMG_5340 - Copy IMG_5424 - Copy IMG_5449 - Copy IMG_5451 - Copy

IMG_5502 IMG-20210321-WA0014

 

Podijelite s prijateljima