Trening u Bursi…

Od 11. do 17. kolovoza u Bursi (Turska) je održan trening za osobe i organizacije uključene u Europsku volontersku službu bilo u svojstvu volontera bilo u svojstvu organizacije koja šalje volontere (sending organization), organizacije koje prima volontere (hosting organization),  organizacije koja koordinira rad spomenutih dviju organizacija (coordinating organization).

Na treningu su sudjelovali predstavnici iz Tuske (naši domaćini), Španjolske, Francuske, Rumunjske, Tunisa, Bugarske, Makedonije, Grčke, Portugala, Italije i Hrvatske (predstavnica iz Centra Krugovi i predstavnica UOSI SMŽ iz Petrinje).

Trening je bio izuzetno dobro organiziran, zanimljiv, koristan. Naši domaćini iz organizacije Gönüllü Hareketi odradili su hvale vrijedan posao.  U šest dana odradili smo sljedeće teme: Project details (infomracije o projektu/treningu), Support/arrangements (načini podrške volonterima i organizacija volontiranja), Crise managment (krizno upravljanje),  Local aspects of EVS (značajke EVS lokalno), Our ways (kako mi to radimo), S-R-C responsabilities (odgovornosti organizacije pošiljatelja, primatelja ili koordinatora), Learning/service/Youthpass (učenje/služba/Youthpass), How to choose the best volunteer (kako odabrati najboljeg volontera/rku), Successful partnership (uspješno partnerstvo), Creating partnership (stvaranje partnerstva).
Sve navedene teme odrađene su aktivnim sudjelovanjem svih prisutnih – zajedničkim, timskim radom u manjim grupama.

Uz to, organizirana je i interkulturalna večer na kojoj su prisutni prezentirali zemlju iz koje dolaze – jezik, kulturu, hranu, prirodne ljepote i razne druge zanimljivosti.

Zajednički smo složili i okosnicu budućeg treninga kako bismo se opet našli u istom ili sličnom sastavu i ponovili ovu, odnosno kreirali jednu novu priču i osnažili osobne kapacitete kao i one organizacija iz kojih dolazimo.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Podijelite s prijateljima