Što obući u pojedinim prilikama?

Radi se o pravilu koje je ponekad pisano (propisano), a odnosi se na prikladno oblačenje ovisno o prilikama i okolnostima. U svijetu je najprihvaćeniji zapadnjački način odjevanja kao dress code, ali varijacije su dozvoljene ovisno o pravilima koja vladaju u pojedinim kulturama.
Bilo da ste organizator ili morate prisustvovati nekom događaju, određeni dress code olakšava nedoumicu ‘Što obući?’.

Formalno
Izraz ‘formalno’ koristi se za izrazito svečane prilike i podrazumijeva svečano odijelo s kravatom ili leptir mašnom za muškarce te svečene haljine (do poda) za žene.

Poluformalno
Tipične prilike u kojima se zahtijeva poluformalno odijevanje jesu vjenčanja, kazališne premijere ili balovi. Poluformalno odijevanje za žene podrazumijeva svečanu haljinu (ne mora biti do poda), a za muškarce odijelo sa kravatom klasičnog kroja i od boljeg (finijeg) materijala.

Business casual
Ovo je zahtjev za poslovne prilike, sastanke i sl. Podrazumijeva odijelo sa kravatom (ili u novije vrijeme bez kravate) za muškarce i odijelo sa hlačama ili suknjom ili pak haljinu klasičnog kroja za žene.

Smart casual
To je stil za manje formalne poslovne skupove, večernja poslovna druženja, razne priredbe, cocktail party-je, događanja (evente). Za muškarce to znači odijevanje odijela bez kravate, košulje i finijih hlača (tipa chino) ili hlače u kombinaciji sa sakoom. Za žene to podrazumijeva haljinu ili odijelo.

 

Tekst preuzet s www.prakticanzivot.com

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima