Društveno poduzetništvo je koncept koji pokreće stvaranje ekonomske i društvene vrijednosti kroz izgradnju novih vrijednosti i društvenih promjena koje zadovoljavaju potrebe i nude zapošljavanje teško zapošljivih i marginaliziranih društvenih kategorija.

Za razliku od tradicionalnog poduzetništva, profit koji se ostvaruje putem ovakvog modela poduzetništva reinvestira se ulaganjem u zajednicu ili se koristi za provedbu ostalih programa i ciljeva koji doprinose poboljšanju uvjeta življenja, očuvanju okoliša i održivom razvoju.

Društveno poduzetništvo je na razini Europske unije pokazalo izniman utjecaj na društvene i gospodarske prilike te je zabilježeno više od 14,5 milijuna plaćenih radnih mjesta otvorenih kroz taj segment gospodarstva. Uz navedeno, društveno poduzetništvo je u odnosu na tradicionalni ekonomski sektor iskazalo jaču otpornost na posljedice ekonomske krize (manji je gubitak radnih mjesta, lakše opstaju takve tvrtke od klasičnog poduzetništva).

Većinu onoga što u Republici Hrvatskoj smatramo dobrim primjerima društvenog poduzetništva pokrenule su upravo organizacije civilnoga društva (bilo osnivanjem izdvojene pravne osobe, najčešće zadruge ili trgovačkog društva, koja svoju dobit vraća organizaciji koja ju je osnovala; bilo organiziranjem društveno-poduzetničke inicijative u okviru djelovanja same organizacije – kao jedne od aktivnosti koju organizacija provodi kako bi osigurala samoodrživost, ali i organiziranjem izobrazbe za pojedince i organizacije koje su zainteresirane za razvoj društvenog poduzetništva. Upravo ovo drugo provodi i Gareš’ki kulturni centar u okviru provedbe ovog projekta.

 

Preuzeto s: www.gkc-garesnica.eu

Fotografija:

Podijelite s prijateljima