Projekt “Čini pravu stvar s pravom svrhom” (Do the right thing for the right purpose) osmišljen je kako bi se potaknulo volontersko iskustvo mladih osoba u pružanju podrške ranjivim skupinama: maligno oboljelima, starijima i nemoćnima te socijalno ugroženima, kao i uvođenje u rad udruga humanitarnog karaktera. Projekt je odobren sa strane Agencije za mobilnost i programe EU, te Europske komisije, unutar programa Erasmus+. erasmus-plus-d2-hr-300x200
Cilj aktivnosti je unaprijediti vještine i kompetencije volontera, kroz praktičan angažman i metode neformalnog učenja. Volontere će se kroz aktivnosti poticati na sudjelovanje u zajednici, aktivizam, razvijanje empatije za socijalno ranjive skupine te promicanje socijalne inkluzije i solidarnosti.
Kroz projekt ćemo nastojati osigurati prijenos trajnog znanja, koje će biti potvrđeno Youthpassom i iskustveno, što će unaprijediti mogućnost zapošljavanja volontera u svojoj i zemljama Europe. Namjera je uključiti mlade osobe iz Italije, Poljske, Španjolske, koje žive u otežanim socijalnim uvjetima, geografski udaljene od većih gradova i/ili  prekinutim školovanjem ili niskom naobrazbom/ još su u razdoblju educiranja. Kroz projekt im se želi pružiti šansa za učenje, inovativnost i otkrivanje vlastitih potencijala koje će koristiti pri povratku u svoje zemlje. Na ovaj način nastojati će se utjecati i na stjecanje vještina koje će pomoći u kasnijem zaposlenju volontera.
Stvoriti će se povezanost mlađih i starijih generacija te djece, a na taj način omogućiti međugeneracijsku solidarnost i podizanje svijesti o multikulturalnosti.
Aktivnosti projekta održavati će se u Gradu Zagrebu i okolici, gdje će volonteri imati kontinuiranu podršku u volonterskom angažmanu, organiziranu od strane Centra Krugovi. Sve aktivnosti neformalnog su karaktera, čija će se primjena koristiti u praktičnom i teorijskom smislu. Metode za podršku radu volontera su edukacije, savjetovanja, grupne podrške i usmena/pismena povratna informacija.
Navedeno će se postići kroz:
Humanitarni rad u kojem će volonteri potraživanjem donacija građana na terenu vježbati hrvatski jezik te ujedno pomagati maligno oboljelima. Tijekom tog angažmana volonteri će biti uključeni u kreativni rad za izradu suvenira, kao i prikupljanje i sortiranje rabljenih igračaka.
Podršku za maligno oboljele i starije, nemoćne osobe, volonteri će pružati tijekom terenskih posjeta korisnicima u domovima, pomoć u kućanskim poslovima, šetnji i donošenju namirnica iz trgovine, lijekova.
Učenje o radu udruga, primjenjivati će kroz boravak u Centru, ali i sav terenski rad na aktivnostima. Unaprijediti će znanje o humanitarnom, promotivnom djelovanju, uređivanju web stranice, stvaranju suradnje.
Hrvatski jezik volonteri će učiti kroz neformalnu teorijsku edukaciju, kao i kroz primjenu naučenog na terenu, kroz sudjelovanje na radionicama i komunikaciju s korisnicima.
Supervizija i koordinacija omogućiti će osnaživanje za rad,  održavanje motivacije i poticanje kreativnosti volontera.
Aktualnosti sa projekta možete pratiti na:

Podijelite s prijateljima