Na lijekove i razne dodatke prehrani godišnje trošimo značajna sredstva, zadnjih godinu dana više nego ikada do sada. Nerijetko koristimo i po desetak vrsta dnevno. Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode najviše trošimo na lijekove za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatore, zatim na lijekove koji djeluju na živčani sustav, lijekove s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari te lijekove koji djeluju na kardiovaskularni sustav.
Mnoge od lijekova i dodataka prehrani uzimamo po preporuci liječnika, neke prema vlastitom nahođenju, prema preporuci nestručne osobe (prijatelja, poznanika i sl.) ili potaknuti promidžbom tvrtki koje ih proizvode ili distribuiraju.

Pill, Medicine, Capsule, Illness, Pain

Što je veći broj lijekova i raznih dodataka koje uzimamo raste i rizik od interakcija, nuspojava i drugih zdravstvenih problema. U takvim se slučajevima preporuča obaviti farmakoterapijsko savjetovanje tijekom kojeg će stručna osoba, u suradnji s liječnikom obiteljske medicine, procijeniti potencijalne rizike, savjetovati prilagodbu terapije, uskladiti uzimanje lijekova i dodataka prehrani, u mjeri u kojoj je to moguće, na dobrobit pacijenta.

Farmakoterapijsko savjetovanje u najvećem broju slučajeva rezultira zadovoljstvom pacijenta zbog bolje regulacije kliničkih ishoda, vrijednosti tlaka, šećera, masnoća, astme i drugih zdravstvenih problema pacijenata koji dolaze na savjetovanje.

Ovakvo postupanje rasterećuje obiteljske liječnike, a pacijentima donosi veće zadovoljstvo zbog manje nuspojava i interakcija lijekova i dodataka prehrani i njihove veće učinkovitosti. Zadovoljstvo pacijenta povećava i dvosmjerna komunikacija sa savjetovateljem tijekom koje imaju priliku izreći svoj problem u potpunosti i dobiti stručan savjet.

U sklopu projekta „Otvorimo vrata zdravlja“ financiranog od strane Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda, u suradnji s našim partnerima organizirat ćemo farmakoterapijsko savjetovanje za pedesetak korisnika projekta s područja grada Daruvara i okolice, grada Lipika i grada Novske, te Garešnice, Grubišnog Polja i Virovitice.

Također ćemo organizirati četiri stručna on-line predavanja: dva predavanja vezana uz farmakoterapijsko savjetovanje i dva od strane obiteljske liječnice vezana uz enormno povećanu potrošnju anksiolitika u vrijeme pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu i OTC (bezreceptnih) lijekova.

Ovim stručnim predavanjima i farmakoterapijskim savjetovanjima u nastojat ćemo odgovoriti na aktualne zdravstvene potrebe građana i dodatno poticati aktivnu brigu o zdravlju kao i informiranje iz provjerenih i stručnih izvora.

Photos courtesy of Pixabay

Podijelite s prijateljima