Gareš’ki kulturni centar (GKC) osnovan je 23. 09. 2004. Udrugu je osnovala obitelj Martinić s još nekoliko entuzijasta s ciljem očuvanja tradicijske baštine Moslavine, Bilogore te cijele Hrvatske. Ideja o osnivanju proizašla je iz razloga što u samom gradu Garešnici u to vrijeme nije bilo niti jedne ozbiljne institucije gdje bi se mogli obratiti i pribaviti eventualnu folklornu, odnosno tradicijsku građu , pa  se odlučili pokrenuti udrugu koja će biti baza u kojoj će se arhivirati istraživačka tradicijska građa, kako bi iz nje proisteklo niz kvalitetnih projekata na korist i prezentaciju samog grada Garešnice, Bjelovarsko-bilogorske županije  i Republike Hrvatske pod geslom:  Ne  želimo se baviti, nego istinski raditi i poštivati narodnu baštinu.

 

 

1

 

MPS „ MedjuWodje“ (Krapina, 2013.)

 

Tijekom 15 godina svojeg postojanja može se reći da  su tome i uspjeli, jer predanim radom održavaju i pokrivaju sve djelatnosti koje su i registrirali:

  • promicanje kulturno tradicijskog stvaralaštva u školama, kulturnim udrugama i udrugama nacionalnih manjina, na seminarima i školama folklora;
  • očuvanje tradicijskog nasljeđa u području plesa i glazbe;
  • organiziranje susreta sličnih udruga posebice onih koja se isključivo predstavljaju tradicijskim pjevanjem i plesanjem uz pratnju tradicijskih glazbala, organiziranjem seminara, vođenjem folklornih i pjevačkih skupina, tamburaških orkestara i sastava tradicijskih glazbala, te radom i na drugim poslovima, a u interesu svojih članova radi očuvanja starohrvatskog tradicijskog nasljeđa.

Promociju njihova rada  dobrim dijelom provodi Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice kroz svoje aktivnosti i sekcije, zatim KUD Banova Jaruga, Društvo Mađara Lipik, HORKUD Golub iz Bjelovara , HKZ Hannover, HKŽ Munchen, Škola folklora Hrvatske matice iseljenika.

Osim uradaka spomenutih udruga sam GKC ima i sekcije koje ga predstavljaju:

Četverogodišnja škola tambure G i D te A i E kvartnog sustava tambura koja djeluje od samog osnivanja, a sekcija je pokrenuta iz razloga jer Glazbena škola u Garešnici nije imala taj program. Smatrali su za shodno u svoj program uvesti  tamburu jer  tambura je jedan od naših nacionalnih glazbala  i po njoj smo prepoznatljivi u cijelom svijetu.

Ovim programom  zainteresirali su veliki broj polaznika jer kroz četverogodišnje pohađanje škole tambure polaznici ovladaju gradivom osnovne glazbene škole, a na kraju svakog obrazovnog ciklusa dobiju priznanje o završenom stupnju obrazovanja. Kada je u riječ o orkestralnom sviranju, polaznici sviraju u tamburaškom orkestru FA Zdenac iz Garešnice. Osim osnove sviranja tambure, polaznicima su ponuđene i dodatne aktivnosti, a to je učenje sviranja tradicijskih glazbala Hrvatske. Kroz ovu školu prošlo je  više od 120 polaznika s područja općina Hercegovac, Velika Trnovitica, Ivanska; gradova Kutine, Pakraca, Lipika, Grubišnog Polja, Čazme, Daruvara i naravno grada Garešnice. Voitelji ove škole tambure su radosni i ponosni,  jer je većina svirača  osnovala i svoje tamburaške sastave, a većina ih aktivno sudjeluje u radu KUD-ova u svojim sredinama.

 

2 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Škola tambure i tambure samice: Seminar, 2013. i Basel, Švicarska, 2015.    

58377734_2913515875326966_381842246384746496_n

58442244_1035572379963167_9034153034971611136_o

Vjekoslav Martinić

Podijelite s prijateljima