Gareš’ki kulturni centar Garešnica započeo je s provedbom društveno poduzetničkih aktivnosti, točnije gospodarske djelatnosti s 01.travnjem. U tu svrhu zaposlene su dvije nezaposlene žene iz evidencije HZZ-a i to zaposlenica u šivaoni/posudionici narodnih nošnji na puno radno vrijeme te administrator /knjigovođa na pola radnog vremena u trajanju od 24 mjeseca.

Nadalje, završene su edukacije s područja poduzetništva te trening socijalnih vještina u sklopu elementa – Jačanje kapaciteta udruge. Isto tako završena je i edukacija za rad u tonskom studiju.

Ovih dana stigli su šivaći strojevi s kojima pokreću gospodarsku djelatnost. Za početak, šivat će se narodne nošnje koje će se oblačiti na lutke koje će poslužiti kao izložbeni primjerak, ali i kao suvenir koji će ponuditi Turističkim zajednicama Moslavine i okolice. Stoga su na Facebooku pokrenuli akciju sakupljanja lutkica te i ovim putem mole sve koji ih kod kuće imaju, a ne trebaju im da im se jave.

Paralelno s početkom gospodarske djelatnosti kreću i stručne edukacije. Prva u nizu je edukacija za rad na štikerici koju će voditi članica FA „Zdenac“ Garešnica, Ivanka Mlinarić, poznata garešnička obrtnica. U pripremi je i nabava strojeva i alata za obradu drveta koja kreće u svibnju zajedno s edukacijom izrade tradicijskih glazbala.

Podsjećamo, projekt „Iz kulture u poduzetništvo“ financiran je iz ESF, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“, poziv – Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika-  faza I te je jedina udruga iz kulture koja provodi EU projekt i posluje prema načelima društvenog poduzetništva.

 

Tekst preuzet: www.krugaresnica.info

Podijelite s prijateljima