Okolišne organizacije od Zagreba do Splita pozivaju građane i građanke da se pridruže “Hrvatskom tjednu održive mode” koji će održati od 21. do 27. studenog na različitim lokacijama diljem Hrvatske.

Povod organizaciji ovog anti-konzumerističkog modnog tjedna jest problem prekomjerne potrošnje tekstila i mahnita kupovina za vrijeme tzv. “Crnog petka” kojeg se ovim događajem želi rebrendirati u “Zeleni petak”.

“Hrvatski tjedan održive mode” (Croatian Sustainable Fashion Week) ima za cilj promovirati koncept održive i cirkularne mode te aktivnog suprotstavljanja konzumerizmu i golemoj količini otpada koju konzumerističke prakse stvaraju. U ovom je tjednu zadatak udruga osnažiti građane i građanke za izgradnju održivijeg odnosa s modom i smanjenje nastanka tekstilnog otpada.

Glavna aktivnost “Hrvatskog tjedna održive mode” su zabave razmjene odjeće koje će se odvijati na raznim lokacijama u Zagrebu, Karlovcu, Puli i Splitu. U Zagrebu će se tulumi razmjene održati na pet lokacija (Centar, Kvatrić, Dubrava, Utrina i Vrbani) u različitim terminima tijekom tjedna.

U organizaciji Centra Krugovi “Swap party” – zabava razmjene odjeće, održati će se u Mjesnom odboru Utrina (Barčev trg 16, Zagreb), u petak, 25. studenog, od 18 do 20 sati.

U sklopu eventa, od 18.30 do 19.00 sati, održati će se i radionica “Želim znati kako smanjiti“, u izvedbi Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, H-Alter. Radionica kreativnim i participativnim vježbama, građanima i građankama sugerira tips&tricks metode kako smanjiti količinu komunalnog otpada koju proizvode te time i njihove financijske izdatke. Kako da smanjim količinu otpada koju proizvodim, kako osobno mogu utjecati na smanjenje otpada, koje navike mogu usvojiti da bih smanjio otpad što nam Okvirna direktiva o otpadu nalaže, koja su nova pravila, zašto su ta pravila uvedena, neka su od pitanja na koja ćete na radionici dobiti odgovor. Također ćete imati priliku iznijeti prijedloge koji bi doprinijeli smanjenju otpada u vašoj zajednici.

Zabave razmjene su događaji na kojima se ljudi okupljaju kako bi međusobno razmijenili odjeću, obuću ili modne dodatke i na taj se način riješili stvari koje više ne trebaju, a istovremeno nabavili stvari koje su im stvarno potrebne. Ovom praksom, udruge žele redefinirati modu, razotkriti štetne modne prakse te promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture razmjene i ponovne uporabe.

Više detalja o programu pronađite na web stranici Zelene akcije.

“Hrvatski tjedan održive mode” održava se u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada, a organiziraju ga Zelena akcija, Udruga Vestigium, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Krugovi, Udruga Zelena Istra, Udruga Sunce – Split i Udruga Eko Pan.

Podijelite s prijateljima