„Husk Power Systems“ je organizacija koja predstavlja jedan od najpoznatijih primjera društvenog poduzetništva u svijetu. Osnovana je 2007. godine. Osnivač je Gyanesh Pandey, a predsjednik Uprave Brad Mattson.

Na području Indije oko 125 000 ruralnih sela, odnosno više od 400 milijuna stanovništva živi bez opskrbe električnom energijom, te to predstavlja veliki problem. Međutim, na tom području postoje i velike količine riže i njezini ostatci koji ostaju nakon žetve. Zato su se dvojica američkih studenata Chip Ransler i Manoj Sinha dosjetili kako im omogućiti energetsku samodostatnost pretvarajući rižine ostatke u biogorivo, koje bi napajalo mini elektrane. Pepeo koji bi ostao nakon stvaranja plina bi se iskoristio kao gnojivo i jeftini sastojak u proizvodnji cementa.

Organizacija je promovirana od poduzetnika Gyanesh Pandey, Ratnesh Yadav, Manoj Sinha i Charles Ransler koji su osvojili nekoliko natjecanja za poslovni plan u SAD-u i odlučili provesti svoje ideje u Biharu. Stoga je i sjedište organizacije u saveznoj državi Bihar u istočnom dijelu Indije. To područje je nasiromašniji dio Indije s prosječnim prihodima od 260 dolara godišnje, što znači manje od jednog dolara dnevno. Država Bihar također je poznata po proizvodnji riže. Godišnje se proizvedu dvije milijarde kilograma riže, te se ona može koristiti za proizvodnju električne energije putem uplinjavanja biomase. Razvijena je inovativna tehnologija zasnovana na biomasi koja je u mogućnosti proizvoditi energiju efektivno kao i konvencionalni načini korištenja biomase samo na mikro razini koja omogućuje tvrtki da opskrbljuje ruralna naselja po cijeni koju si mogu priuštiti.

Sustavi koji omogućuju energiju izgrađeni su samo na područjima na kojima ima riže u izobilju. Svaki Husk sustav sastoji se od elektrane jačine od 30 do 50 kilovata (kW) koja se pokreće isključivo na rižine ljuske proizvodeći energiju generiranjem biomase. Prva elektrana od 32 kW izgrađena je odmah nakon osnivanja organizacije, 2007. godine u Tamkuhi u Biharu.9 Ovisno o veličini sela i broju stanovnika, sustav može opskrbljivati 2 do 4 sela, odnosno oko 500 domaćinstava u radijusu od 1,5 kilometar. Većina korisnika Husk energije je jako siromašno, te zarađuju manje od dva dolara dnevno.

Organizacija „Husk Power Systems“ 2011. godine je osvojila nagradu za održivu energiju, te nagradu za bioznanstveni ekonomski napredak.

 

Poslovni rezultati organizacije

Organizacija „Husk Power Systems“ je organizacija koja služi za generiranje i opskrbljivanje energije ruralnom dijelu Indije. Iako mlada, organizacija „Husk Power Systems“ je doživjela brz rast. Na grafikonu se vidi da broj izgrađenih elektrana ubrzano raste. Taj broj je od osnivanja, odnosno 2007. godine sa 3 elektrane porastao na 2000 elektrana u 2014. godini. Posljednja plava linija pokazuje rast koji se očekuje do 2018. godine. Očekuje se da će do tada taj broj narasti na 3000 elektrana, te će se električna energija omogućiti 10 milijuna ljudi diljem svijeta.

BROJ RADNIH MJESTA KOJA SU OMOGUĆENA OSNIVANJEM ORGANIZACIJE 358

BROJ IZGRAĐENIH ELEKTRANA 72

BROJ OPSKRBLJENIH KUĆANSTVA 30 000

BROJ OPSKRBLJENOG STANOVNIŠTVA 150 000

BROJ OPSKRBLJENIH NASELJA 250

UŠTEDA STANOVNIŠTVA U ODNOSU NA OSTALE IZVORE ENERGIJE 1 250 000 $

 

Tekst preuzet: Čljkušić Ivanović, Mislav- Društveno poduzetništvo u praksi,  Završni rad:  Sveučilište u Splitu, Ekonomski fakultet, 2016.

Fotografija: www.huskpowersystems.com

Podijelite s prijateljima