Psihologija isprepletenosti majke i sina vrti se oko disfunkcionalne emocionalne povezanosti između majke i njezina sina, s malo ili nimalo zdravih emocionalnih granica.

Isprepletenost se razlikuje od bliske veze majke i sina pune ljubavi. Blizak odnos majke i sina temelji se na zdravim emocionalnim granicama, međusobnom poštovanju i suradnji. Isprepletenost majke i sina odnosi se na dinamiku odnosa u kojoj su granice između majke i njezina sina zamagljene ili pretjerano propusne, što rezultira pretjeranom emocionalnom međuovisnošću.

To se često očituje tako što se majka jako oslanja na svog sina za emocionalnu podršku i ispunjenje, tretirajući ga više kao partnera nego kao dijete. U ovoj situaciji, majka može izvršiti nepotreban emocionalni pritisak na svog sina, očekujući od njega da ispuni uloge koje nadilaze njegovu dob ili kapacitet. To može uključivati ​​da postanete izvor utjehe, emocionalna osoba od povjerenja ili čak surogat supružnik. Sin se pak obično osjeća opterećen tim očekivanjima i može se boriti s osjećajem krivnje ili dužnosti prema majci, a to može negativno utjecati na njegov vlastiti emocionalni razvoj. Sinu bi stoga moglo biti izazovno uspostaviti zdrave granice, razviti neovisnost i formirati uravnotežene odnose izvan ove isprepletene obiteljske dinamike.

Majka time zapravo mrlja granice između privrženosti i kontrole, pri čemu sin osjeća krivnju ili dužnost prema majci ako ne ispuni njena očekivanja. Jos jedan kritičan aspekt isprepletenosti majke i sina je zamagljivanje vlastitog identiteta. Kako se majka previše miješa u život svog sina, sin se bori da uspostavi svoj vlastiti identitet odvojen od svoje majke. Ovaj nedostatak individualnog identiteta čini mu izazovom formiranje zdravih odnosa izvan ove isprepletene dinamike, što ometa njegov osobni i društveni razvoj. U isprepletenoj vezi sin često osjeća pretjeran osjećaj odgovornosti prema majčinoj emocionalnoj ili društvenoj dobrobiti. Njegov posao postaje osigurati majčinu sreću, čak i ako to dolazi nauštrb njegove vlastite dobrobiti.

U isprepletenoj vezi, sin se često nađe kako se kreće u labirintu majčinih očekivanja i pravila. Često je shrvan znatnim pritiskom koji majka vrši na njega da ispuni njezine potrebe i želje. Težina ovih očekivanja postaje još teža jer se mora boriti s osjećajima krivnje ili obveze, što ga navodi da daje prednost majčinu zadovoljstvu nad vlastitom dobrobiti. Živeći pod takvim pritiskom, sin bi se mogao naći u situaciji da neprestano “hoda po ljusci” oko svoje majke. Postupat će lagano kako bi je izbjegao razočarati, što dovodi do osjećaja tjeskobe ili straha od njezina neodobravanja. Ovo stalno stanje strepnje može biti iscrpljujuće, utjecati na njegovo samopouzdanje i na kraju na njegovo mentalno zdravlje. Ovaj nedostatak samoodređenja može spriječiti njegovu sposobnost da preuzme vlasništvo nad svojim životom i odlukama, utječući na njegov osjećaj sebe i budućeg smjera. 

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima