ad smo dobro sami sa sobom, kad se prihvaćamo u cijelosti, potpuno svjesni svoje nesavršenosti, kad se poštujemo i volimo, kad se znamo zauzeti za sebe i pobrinuti se da sami zadovoljimo svoje potrebe, kad smo vedri, smireni i staloženi, onda ćemo u osobi pored sebe (svom partneru, djetetu ili prijateljima) puno lakše vidjeti drugu osobu, različitu od nas, koju silno volimo i spremni smo čuda za nju napraviti, ali nećemo tražiti od njega/nje da zadovoljava sve naše potrebe, da ispunjava sva naša očekivanja, da nam bilo što nadomjesti u životu.

Činit ćemo za nju/njega ono što možemo i hoćemo i želimo, ali se nećemo žrtvovati, jer žrtvovanje previše opterećuje onoga za koga se žrtvujemo i nas same.

Uloga žrtve je opasna zato što ju često ne primjećujemo. Ona se sakrije iza nekog drugog osjećaja, najčešće iza ljubavi. To se najbolje vidi kada odjednom počnete očekivati da druga osoba prepozna vaše potrebe jer ste vi toliko toga učinili za nju, a osobi nije niti u peti što vi želite, niti se puno brine oko toga… Navikla je uzimati od vas i to se počelo podrazumijevati…
Slične situacije mogu se događati i na poslu, s kolegama, kao i prijateljima.

Poziciju žrtve relativno je lako prepoznati. Evo nekoliko vrlo jasnih pokazatelja da nam se ta mučna uloga uvukla (ili nam se polako uvlači) pod kožu:

  • ako izrazito želimo pomagati drugima, a ne možemo pomoći sebi,
  • ako zbog osjećaja krivnje stalno preispitujemo svoje ponašanje,
  • ako vjerujemo onima koji ne vjeruju u naše sposobnosti,
  • ako često osjećamo bespomoćnost i samosažaljenje,
  • ako smo okruženi ljudima koji se stalno žale,
  • ako se često osjećamo iskorišteno,
  • ako ne znamo reći ‘ne’;

Ako smo većinu života radili nešto za druge, može nam biti veoma teško ‘prebaciti sklopku’ i početi odlučivati, istraživati život i uživati u njemu prvenstveno radi sebe samih.

Ključnu spoznaju u toj igri (neželjenih) uloga možemo izraziti rečenicom: Da bismo voljeli druge, ne moramo prestati voljeti sebe. Dapače, što više volimo i poštujemo sebe i drugi će poštivati nas, a time će i nama biti lakše voljeti druge.

Napisala: Ivana Grabar

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima