Mnogi od nas ostaju u nezadovoljavajućim prijateljskim i partnerskim odnosima dulje nego što bismo trebali. Činimo to iz raznih razloga:

  • Naviknuli smo se na samu činjenicu da je neka osoba u našem životu.
  • Mislimo da će se odnos s vremenom popraviti, bilo našim zalaganjem ili sam od sebe.
  • Bojimo se da ćemo ostati sami.
  • Postali smo emocionalno ovisni o dotičnoj osobi, čak i ako nam čini loše.
  • Bojimo se kako će raskid odnosa utjecati na nas psihološki.
  • Ušli smo u odnos iz pogrešnih razloga, a sada nam to dolazi na naplatu i bojimo se to sebi priznati.
  • Bojimo se kako ćemo dalje funkcionirati bez navedene osobe.
  • Ima još uvijek nekih lijepih osobina koje volimo kod te osobe.

Ova zadnja točka ujedno je i odgovor na pitanje iz naslova: smatram da trebamo raskinuti prijateljski ili partnerski odnos onda kada ono ružno u odnosu uvelike nadvlada ono lijepo, a učinili smo sve s naše strane da popravimo odnos. To je neka vrsta zdravog emocionalnog računovodstva, mogli bismo reći.

U tom smislu možete napraviti popis pozitivnih i negativnih strana nekog odnosa, kao što bi računovođa napravio svoju bilancu. Možete čak i dodijeliti bodove objema stranama, s obzirom na važnost koju zauzimaju u Vašem sustavu vrijednosti. Primjerice, ako Vam se sviđa nečiji smisao za humor, ali vam to nije presudno da biste ostali u nekom odnosu, toj pozitivnoj stavci možete dodati samo 1 bod. Ako Vas osoba ne zna poduprijeti u teškim trenucima, a to vam je izuzetno bitno, toj stavci možete dodijeliti primjerice maksimalan broj od 10 bodova.

Možda zvuči kao hladan i preracionalan pristup odnosima, ali svi mi u odnosima tražimo neku emotivnu dobit. Ako naše potrebe dominantno nisu ispunjene, mi smo u minusu.

Možete li dobro funkcionirati u životu ako ste u emocionalnom minusu?

Zapitajte se to pitanje, napravite ovu vježbicu emocionalne računice i podvucite crtu. Vjerujte mi, bit će Vam sve mnogo jasnije.

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima