Kad pomislimo na hrabrost, često u glavi imamo slike nevjerojatne snage ili čovjeka koji čini nemoguće na primjer osvaja vrh planine ili vatrogasca koji spašava ljude iz zapaljene zgrade.  Što biste vi radili, gdje i kako biste živjeli, kakva biste osoba bili da se ne bojite?  Velik dio naših životnih odluka, situacija u kojima odustajemo povremeno ili često proizlaze iz straha. Bojimo se izložiti životu, svijetu i društvu  iz straha kako ćemo biti odbačeni, kritizirani, neuspješni… No ako ne postoji ravnoteža između hrabrosti i straha, kada ćemo raditi ono što volimo, biti okruženi ljudima koje volimo i u konačnici biti sami ono što volimo?

Biblija, bajke, drevni mitovi i današnji holivudski filmovi prikazuju nam junake i njihovu samopožrtvovnost za veće dobro te nam dokazuju kako hrabrost nije samo ona fizička, nego psihička i moralna. Skoro svi smo upoznati s živopisnim pričama osoba poput Martina Luthera Kinga i Nelsona Mandele, koji su odlučili pobuniti se protiv nepravde usprkos osobnom riziku. Majke Tereze koja se žrtvovala za veće dobro pomažući siromašnima, Anne Frank koja se s velikom hrabrošću skrivala od nacista, ali i poduzetnika kao što su Steve Jobs i Walt Disney, koji su financijski riskirali svu svoju imovinu samo kako bi ispunili svoje snove. Jedna njihova odluka donijela im je toliko toga.

Čovjek, u danu, prosječno donese 35000 odluka. Bila ona velika ili mala, svaka od njih zahtjeva određenu razinu hrabrosti, stoga nije ni čudo što nas svakodnevni život iscrpi.  Donošenje odluka u školi, fakultetu, na poslu, kod kuće, navigiranje vezama i borba sa životnim promjenama su kao nemirno more, a naš zadatak je biti kapetan.  Zato, hrabrost i je često mjera našeg samopoštovanja i volje, pokazuje ono u što vjerujemo.

Hrabrost nas poziva da poduzmemo korak koji nikada prije nismo poduzeli, bez obzira koliko malen bio, i uz to natjera nas vjerovati kako će sve biti dobro čak i ako se prepreka ili dvije nađu na putu. Ne postoji hrabrost bez rizika. Nema junaštva bez žrtve. Ne možemo govoriti o hrabrosti bez razmišljanja o gubicima i pobjedama. Hrabrost nam omogućuje da se pojavimo, budemo prisutni i živimo. Ne bojte se pritisnuti taj gumb za reset i sagledati stvari iz druge perspektive. Bojeći se promjene, suzdržavate se. Nemojte se tome oduprijeti, morate zapamtiti da ste vi glavni – čak i kada se ne čini tako.

Imajte hrabrosti živjeti za ljubav. Imajte hrabrosti živjeti za ono što/koga volite. Imajte hrabrosti donijeti odluku jer zapamtite za sve što vrijedi u životu treba hrabrosti.  Zato, pitam vas kada ste zadnji put učinili nešto čega se bojite?

 

Napisala: Katarina Čičak

Slika: Unsplash

Podijelite s prijateljima