Zadaća iz naslova posebno je izazovna za roditelja koji, stjecajem okolnosti, živi odvojeno ili čak daleko od svog djeteta. Kako zadržati povezanost s djetetom koje viđaš samo tijekom vikenda, praznika ili godišnjeg odmora?

U takvim okolnostima vrijeme s djetetom trebalo bi postaviti kao prioritet, dobro ga isplanirati i uložiti napor da dobro iskoristimo vrijeme koje imamo na raspolaganju. Navest ćemo nekoliko stvari o kojima bi trebalo voditi računa želimo li ostati bliski i povezani s djetetom koje relativno rijetko viđamo.

Child, Daughter, Father, Female, Girl

Otvorena komunikacija s drugim roditeljem
Ovo je važan, ponekad i najteže ostvariv preduvjet za postizanje cilja iz naslova. Ukoliko je uspijemo ostvariti otvorena komunikacija omogućit će nam da budemo informirani o djetetu, njegovim potrebama, željama, rasporedu i svemu drugome što se događa u njegovu životu.
Otvorenu komunikaciju možemo aktivno poticati i njegovati. Svakako je to lakše imamo li s druge strane suradljivog roditelja no, ne bismo smjeli odustati niti onda kada to nije slučaj. Na kraju krajeva, taj drugi roditelj brine za naše dijete većinu vremena i ako zbog ničeg drugog, iz tog razloga bi trebao moći dobiti malo kredita s naše strane (pod tim podrazumijevamo malo dodatnog strpljenja, obzirnosti, dobronamjernosti i sl.). Ovakvim postupanjem otvaramo djetetu prostor da bude s nama i da tada bude opuštenije, otvorenije, mirnije. I dijete, kao i roditelj, želi provesti ugodno vrijeme s roditeljem kojeg rjeđe ima priliku vidjeti. Svojim ponašanjem možemo značajno tome doprinijeti.

Prednosti današnje tehnologije
Brojne su mogućnosti za komunikaciju na daljinu. Iskoristite ih. Djeca vole rutinu (daje im prijeko potreban osjećaj sigurnosti) pa dogovorite s drugim roditeljem prikladno vrijeme u danu za razgovor s djetetom. Već od druge godine starosti, uz pomoć roditelja, djeca mogu pratiti video poziv i sudjelovati u razgovoru. Roditelju koji ne provodi puno vremena s djetetom može biti problem održavati djetetovu pažnju i interes za razgovor pa je dobro pripremiti se (da se izbjegnu trivijalna i ponavljajuća pitanja kao i šutnje).

Heart, Letter, Love, Mail, Valentine, Romantic

Iznenađenje u poštanskom sandučiću
Pisma i pošiljke putem poštanske službe nikada nisu prestale imati posebnu draž. Uvijek su dobro došle i donose radost. Poslati možemo pisamce, lijepu čestitku, neku sitnicu (malu igračku, slatkiš, društvenu igricu ili sl.). na taj način djetetu šaljemo poruku koliko nam je važno i koliko mislimo na njega, razdvojenosti usprkos.  

Zajedničko vrijeme
Kad napokon dođe zajednički vikend, praznici ili godišnji, iskoristite to vrijeme na najbolji mogući način. Isplanirajte to vrijeme, budite prisutni i uključeni, fokusirani na dijete (ne poput nekih roditelja zajedničko vrijeme trošiti na raspitivanje o drugom roditelju ili na posao ili druženje s vlastitim prijateljima/znancima).

Silhouette, Adoption, Diverse Family


Zajedničko vrijeme trebalo bi biti opušteno no, ne treba iz vida izgubiti strukturu – dijete bi i tada trebalo imati vrijeme za igru i vrijeme za odmor, ići na spavanje i ustajati u isto vrijeme, pomagati u i oko kuće, u skladu s dobi i mogućnostima. Zajednički rad povezuje baš kao i igra i razgovor, a struktura nam omogućava da vrijeme iskoristimo na najbolji mogući način. Uključivanjem djeteta u planirane aktivnosti (npr. pripremu obroka, vrtlarenje, pospremanje ili dr.) jačamo djetetovo samopouzdanje, učimo ga praktične vještine i povezujemo se na najbolji mogući način.

Kad je dijete s nama važno je da ga podsjetimo da se javi drugom roditelju. Na taj mu način šaljemo važnu poruku.

Stvaranje zajedničkih običaja
U ovisnosti o tome kada je dijete s nama i onome što voli i može raditi možemo stvarati neke zajedničke običaje: odlaziti u kino ili kazalište, kititi jelku/bojati ili sakrivati i tražiti uskršnja jaja, odlaziti u omiljeni restoran, čitati prije spavanja, gledati omiljene filmove/crtiće, igrati društvene igre, peći kolače ili kuhati omiljena jela, slagati lego kocke, izrađivati nešto (npr. od papira), ukrašavati dom, pecati, šetati, gledati foto-album ili drugo. Mogućnosti su beskrajne, a granica je samo naša mašta.  

Father, Child, Silhouette

Spremanje uspomena
Fotografirajte, snimajte, izrađujte fotografije, pohranjujte ih. Uvijek će vas podsjećati na zajedničko provedeno vrijeme i dragocjene trenutke kojih ćete se oboje rado sjećati i o kojima ćete moći razgovarati. Ne zaboravite izraditi fotografije i kreirati foto-albume koji se mogu listati jer ih i djeca i odrasli vole.
Osim fotografija čuvati možete i neke crteže, poruke ili druge dječje uratke. I oni su podsjetnici na zajedničko provedeno vrijeme i sve što ste radili zajedno.

Strpljivost/odraslost
Kao roditelji morali bi biti svjesni da dijete neće uvijek uzvratiti istom mjerom i pokazati zahvalnost i obzirnost prema našem trudu. To ne mora značiti da ne cijeni to što radimo ili da ne mari za to. Naprosto, dijete uvijek nije dovoljno zrelo iskazati što osjeća. U takvim situacijama roditelj ne bi trebao prigovarati i žaliti se nego to prihvatiti kao zrela, odrasla osoba. Sve se to upisuje u djetetovu osobnost i pridonosi njegovu socijalnom rastu i razvoju, a posebno osjećaju povezanosti s roditeljem.
Dijete je vrijedno svakog truda i uloženog vremena. I kad nam se ne čini da vidimo pozitivne rezultate – oni su tu i vratit će nam se, s kamatom.

Photos: Pixabay

Podijelite s prijateljima