Sreća je jedna od želja koje se nalaze vrlo visoko na listi naših prioriteta, često i na prvom mjestu. Svi želimo biti sretni, ispunjeni vedri, uvijek energizirani i dobro raspoloženi.

Ako sami ne znamo kako dosegnuti sreću, sve oko nas vrvi savjetima kako ju uvesti u svoj život i nikad više ne ispustiti. Nažalost, često su ti prijedlozi teško izvedivi u stvarnom životu i toksično pozitivni.

Nemoguće je uvijek se smijati, uvijek sve gledati s vedrije strane, potiskivati svaki trag tuge i nezadovoljstva i u svakome trenutku biti motiviran za velike pothvate, druženja i obasjavanje cijele prostorije velikim osmijehom. No neke promjene su ipak moguće, a evo i koje.

Definirajte svoju sreću

Za mene je sreća… pjevale su Gabi Novak i Maja Vučić i pritom definirale svaka svoju verziju sreće. Nikoga od nas neće usrećiti iste situacije i isti događaji, a čak i ako nam se i dogodi nešto što nas jako usreći, za nekoliko godina, mjeseci ili čak dana to možda više neće biti ono što nas raduje. Pokušajte definirati svoju sreću na dnevnom nivou. Nije površno ako vas razveseli novi lak za nokte, posebno ukusna šalica kave ili miris svježe opranog rublja – sve što vam vrati osmijeh na lice i ozari srce, vrijedno je i računa se.

Pronađite vrijeme za sebe

U pretrpanom rasporedu teško je pronaći vrijeme za svoje hobije, interese i ono što nas opušta. Nemojte se opterećivati ako ne uspijete baš svaki dan pronaći dovoljno slobodnog vremena, već se usredotočite na to da svaku minutu koju uspijete uloviti za sebe provedete kvalitetno i upravo onako kako vam je u tom trenutku bilo potrebno. Makar 10 minuta čitanja knjige ili slušanja omiljene glazbe bit će sasvim dovoljni, neki drugi dan imat ćete više vremena.

Okružite se ljudima koji vas podržavaju

Naravno da ne možete iz svog života udaljiti sve ljude koji vam nisu podrška i koji vam karakterno ne odgovaraju. Nemoguće je živjeti u savršeno stvorenom mjehuriću koji nitko i ništa ne smije poremetiti, uvijek će tu biti kolege s posla ili pak članovi obitelji s kojima se moramo naučiti nositi jer im ne možemo samo tako reći da se maknu. No zbog toga još više čuvajte i njegujte prijateljstva s ljudima koji vas ispunjavaju dobrom energijom i uz koje se osjećate voljeno i sigurno. Ne možete spriječiti svaki konflikt, ali možete se okružiti onima koji će uvijek biti tu za vas i svojom podrškom poništiti ono što vas je rastužilo ili unesigurilo.

Smanjite čitanje vijesti

Važno je biti informiran i u tijeku s aktualnim događanjima, ali pokušajte to ograničiti na gledanje jedne informativne emisije dnevno ili na 10-15 minuta skrolanja na društvenim mrežama. Preopterećenost lošim vijestima može dovesti do frustriranosti, osjećaja tuge i nemoći jer ne možemo ništa poduzeti i na zabrinutost zbog vlastitih problema gomilamo i brigu zbog onih vanjskih.

Izađite na svjež zrak

Svjež zrak i šetnja energiziraju, vraćaju nas u psihofizički sklad i pročišćuju misli. Boravak u zatvorenom prostoru može izazvati tmurno raspoloženje pa će vam dobro doći barem ga malo podići svaki dan. Ne morate se brinuti ako ne stignete svaki dan napraviti 10000 koraka ili otići u šetnju prirodom. I šetnja do dućana po namirnice itekako se računa, bitno je da svaki dan barem nakratko osjetite svjež zrak na svojemu licu, pustite da kola vašim žilama i aktivira vas.

Dopustite si loše raspoloženje

Ovaj vam savjet vjerojatno zvuči kontradiktorno ako smo najavili trikove za sretniji život, ali jednom kada shvatite da su svi osjećaji dozvoljeni i da ih možete proživjeti bez grižnje savjesti, osjećat ćete se puno slobodnije. Tuga ili zabrinutost potiskivanjem u nama samo rastu i ako ih ne otpustimo, isforsirana sreća i pozitiva samo će ih dodatno pojačati i pretvoriti u erumpirajući vulkan. 

Napisala: Nikolina Hajnić

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima