Emocije imaju veliku važnost u našim životima, iako ih ponekad potiskujemo. Emocije možemo podijeliti na pozitivne i negativne, no važno je naglasiti kako negativne emocije nisu ujedno i loše. Sve su emocije prirodne i normalne te svaka ima svoju ulogu. Zbog toga je umjesto termina pozitivne i negativne emocije bolje koristiti termine ugodne i neugodne emocije.

Mala djeca se još ne znaju u potpunosti nositi sa svojim emocijama i može im biti teško prepoznati svoje i tuđe osjećaje, što je temelj emocionalne inteligencije. Kao roditelj, možete pomoći djetetu u tome. Nikada nemojte tražiti od djeteta da potiskuje svoje emocije. Nemojte koristiti rečenice poput: „Nije to razlog za plakanje.“, „Ne smiješ se ljutiti.“, „Veliki dečki/curice se ne boje.“ Time podcjenjujete djetetove probleme te se ono osjeća neshvaćeno.

Iako je prvi impuls mnogih roditelja zaštititi dijete od neugodnih emocija, imajte na umu da je i te emocije važno iskusiti. Kada dijete proživljava neku neugodnu emociju, uvažite ju i dajte djetetu do znanja da je u redu tako se osjećati. Zatim zajedničkim dogovorom pokušajte riješiti problem.

Na primjer: „Shvaćam da si tužan jer se tvoj prijatelj Marko odselio i više ne idete skupa u vrtić. U redu je što se sada tako osjećaš. Bi li volio da sljedeći tjedan posjetimo Marka u njegovoj novoj kući?“

Važno je objasniti djetetu razliku između prihvatljivog i neprihvatljivog izražavanja osjećaja. Primjerice, neprihvatljivo je iz ljutnje razbijati stvari ili udarati druge, ali prihvatljivo je usmjeriti tu ljutnju u neku fizičku aktivnost.

Imajte na umu da djeca više uče promatrajući vas, nego slušajući ono što im govorite. Ako se vi na zdrav način nosite sa svojim emocijama, i oni će to naučiti. Zato nemojte skrivati od djece kada ste tužni, ljuti ili uznemireni, nego im pokažite im kako se nosite s tim emocijama.

 

Napisala: Iva Murat

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima