Zahvalnost možemo izražavati na mnogo načina: odvajanjem vremena za razmišljanje o tome na čemu bismo mogli biti zahvalni, pisanjem podsjetnika (staklenka sreće), pisanjem pisama zahvale (sebi i drugima), kroz molitvu ili meditaciju, praktičnim izražavanjem zahvalnosti (volontiranjem, uključivanjem u aktivnosti kojima se pridonosi općoj dobrobiti, svjesnim, ekološki prihvatljivim življenjem i sl.), vođenjem dnevnika zahvalnosti i dr.

Pismo zahvale možemo napisati sebi (svome tijelu/pojedinim dijelovima tijela, umu, duši) i izraziti zahvalnost zbog onoga što jesmo, što činimo, što možemo. Pismo zahvale možemo napisati i nekoj osobi i zahvaliti joj što je na neki način sudjelovala u našem životu ili doprinijela našoj dobrobiti. Možemo ga i ne moramo poslati.  

Pisanje dnevnika zahvalnosti prakticira se tako da na kraju svakog dana napišemo nekoliko događaja/doživljaja/stvari na kojima smo toga dana zahvalni. U početku to može biti zahtjevno, s vremenom i praksom postaje lakše jer naša pažnja biva usmjerenija na ono na čemu možemo biti zahvalni pa naša svijest o tome raste i sve više primjećujemo razloge za zahvalnost.  

Poneseni početnim entuzijazmom krećemo s pisanjem no, nakon par dana, dođe do zastoja. Zapisala sam toliko toga… Na čemu još mogu biti zahvalna?
Dolazimo do točke kada ćemo pomnije pratiti svoj život i primjećivati ono što bismo na kraju dana mogli upisati u dnevnik zahvalnosti. U tome je poanta ove priče – krenemo primjećivati i male, naoko beznačajne stvari i ne uzimamo ih više zdravo za gotovo. Kao da tijekom dana češće stavimo ružičaste naočale. Zapravo, mijenjamo način gledanja na događaje i svijet oko sebe. To ne znači da nećemo vidjeti ono loše, samo nećemo biti fokusirani isključivo na to, nego i na dobro u našem životu.

Prakticiranje zahvalnosti:

  • smanjuje simptome depresije i anksioznosti
  • prevenira mentalne bolesti i poremećaje
  • umanjuje osjećaj napetosti
  • poboljšava san
  • povećava osjećaj zadovoljstva životom
  • poboljšava opće raspoloženje
  • poboljšava odnose s drugima
  • osnažuje/potiče osobni i profesionalni rast i razvoj

Brojna su istraživanja provedena na ovu temu. Pokazala su da u relativno kratkom vremenskom periodu od dva do tri tjedna osoba počinje osjećati pozitivne učinke prakticiranja zahvalnosti. Do značajnijih promjena dolazi negdje nakon dva mjeseca prakticiranja.

https://www.youtube.com/embed/BlU7q_wIMVU?feature=oembed

Tekst: https://www.prakticanzivot.com/

Fotografija: Pexels

Podijelite s prijateljima