Procijenili ste da bi bilo bolje reagirati odmah, ali stečena navika oklijevanja drži vas na mjestu. Evo nekoliko tehnika koje vam mogu biti od pomoći u takvim i sličnim situacijama.

Simboličan početak
Ovo je najjednostavnije i vrlo učinkovita tehnika. Sastoji se u započinjanju aktivnosti makar u simboličnom obimu. Dakle, potrebno je učiniti barem mali korak u smjeru obavljanja aktivnosti. Npr. imate želju javiti se na natječaj za posao, ali vas je strah da niste dorasli poslu i da ćete biti odbijeni. Priredite sve potrebne papire (životopis i dr.), sastavite ponudu i stavite ju u kovertu. Kada ste to učinili možda budete spremniji napraviti i slijedeći korak – poslati ponudu i potom se javiti na razgovor.

Raščlanjivanje zadataka
Ova tehnika odnosi se na način sagledavanja zadatka koji je predmet oklijevanja. Ako zadatak smatrate zahtjevnim, pokušajte ga raščlaniti na nekoliko manjih. Obavite prvo onaj koji vam se čini najlakšim za obaviti. Kada obavite prvi, možda vas rezultati ohrabre i potaknu da idete dalje.

Planiranje i uvjeti za rad
Razmislite dobro i nastojte utvrditi što vam odvači pozornost od obavljanja zadatka i što vas koči. Ukolnite iz okoline stvari koje vam odvače vam pažnju u drugom smjeru. To može biti telefon, mobitel, računalo, tv i sl. IFokusiranjem nećete savladati strah , ali ćete lakše i brže napredovati prema cilju – obavljanju određene aktivnosti.

Vitamini
Protiv anksioznosti mogu pomoći i vitamini (posebno vitamini B skupine), minerali (magnezij i cink) te pripravci od valerijane, pasifore i metvice, a vrlo su učinkovite i tehnike opuštanja i meditacije.

Ukoliko je vaša anksioznost previše snažna da biste se sami nosili sa njome i nadvladali  ju, potražite stručnu pomoć. Od psihoterapijskih tehnika najdjelotvornijom se pokazala kognitivno-bihevioralna psihoterapija.

www.prakticanzivot.com

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima