Prihvatiti svoju visoku osjetljivost nije lako, pogotovo jer nam ona može remetiti svakodnevno funkcioniranje. Možemo se toliko bojati novih podražaja da se poželimo povlačiti povremeno ili stalno od svijeta.

Psihologinja Elaine N. Aron koja je stručnjakinja za visoku osjetljivost kaže da je za visokoosjetljive ljude ključno znati se odnositi prema svojem tijelu, i to na način kao da se odnosimo prema novorođenčetu. Ona kaže da je naše rođenje ujedno i naše prvo traumatsko iskustvo jer se tada dijete po prvi puta suočava sa svom silom novih podražaja. Novorođenčad, kao i odrasli ljudi, ima potrebu za umjerenom razinom uzbuđenja. Dakle, novođenče ili naše fizičko ja rađa se s nagonom da se kloni svega što je izrazito intenzivno i da izbjegava stanje prekomjerne uzbuđenosti.

Ono što novorođenče i fizičko tijelo još imaju zajedničko je to da se ne mogu služiti riječima kako bi objasnili što ih muči: mogu se tek oglašavati sve glasnijim i glasnijim signalima na uzbunu ili razviti toliko ozbiljan simptom da ga u jednom trenutku više nećete moći ignorirati. Trebamo znati da se glavna kriza može izbjeći ako reagiramo već na prve naznake patnje kod novorođenčeta/tijela, kaže Aron.

Kako se dakle nositi s visokom osjetljivošću u svijetu punom podražaja? Aron kaže da trebamo pokušati razmotriti svoje ponašanje iz percepcije svojeg novorođenčeta/tijela. Ako ono želi iskušavati nova iskustva, ali ih se boji, moramo mu pomoći u tome, ne ojačavajući njegov strah. U protivnom, poručit ćemo mu da u cijelosti griješi glede vlastitih želja i da nije sposobno opstati u vanjskom svijetu. Ako izbjegavamo svaku stimulaciju, tijelo će se sve više uzbuđivati na svaki podražaj.

Cilj je polako povećavati svoju eksponiranost podražajima. Što je naše tijelo aktivnije i poduzetnije, to će mu to predstavljati sve manji napor i pretjerano uzbuđenje. Posrijedi je proces habituacije ili prilagodbe. Što češće uvježbavamo određenu sposonost, to ćemo više ovladavati njome. Samo ako smo dio vanjskog svijeta možemo ga prihvatiti i uživati u njemu.

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima