Ljubav je pokretač cijelog svijeta i najljepši osjećaj koji se nekome može pružiti, ali ponekad se dogodi da zaboravimo ono najvažnije – pružiti ljubav samima sebi. Prevelika medijska izloženost, brojne alatke za uređivanje i idealizirane fotografije na društvenim mrežama doveli su do nastanka sumnje u vrijednost vlastitoga tijela.  Premda su savjeti, motivacije, literatura i predavanja na temu body love danas dostupnije nego ikad prije, žene (a i muškarci) konstantno žive s mišlju da bi se trebali “poboljšati”.

Prije svega, trebali biste znati da ovaj proces započinje prihvaćanjem onoga kakvi jeste. Došli ste na ovaj svijet s takvim rukama i nogama, ušima i nosom, kosom i očima. Prihvatite ono što vam je dano jer ljepota stvarno jest u različitostima.

Ne dajte se obmanuti današnjici koja sve želi smjestiti u isti kalup i veličinu. I naravno, sve kreće iznutra. Prvi korak jest prestati se uspoređivati s drugima. Tako jednostavno, a tako teško. Međutim, nakon nekog vremena otkrit ćete koliko je oslobađajuće odbacivanje takvih misli. Preporučljivo je i udjeljivanje komplimenata drugima, što češće i od srca 🙂 Jeste li znali da je ono što najčešće kritiziramo kod drugih upravo ono oko čega smo najnesigurniji u vezi sebe? Tako prihvaćajući druge istovremeno osvještavamo i vlastitu vrijednost.

Idite korak po korak. Put do zadovoljstva je dugotrajan i treba se kretati dio po dio. Započnite s onim što već volite. Sigurno postoji barem jedna stvar na vašem tijelu koja vam se sviđa. Neka to bude prvo što ćete primjetiti na sebi. S vremenom će vam i ove ostale, koje manje favorizirate, postati drage.

Promislite s kime provodite vrijeme. Ukoliko boravite u okolini koja vas podcjenjuje, nameće vam krive standarde i utječe na vaš odnos prema samima sebe trebali biste ozbiljno razmisliti o udaljavanju.

Četvrti savjet bi bio: pažljivo s ogledalom! Ono može pomoći, ali i pogoršati situaciju. Izbjegavajte predugo buljenje u vlastiti odraz. Pokušajte si svaki dan izreći neku lijepu misao dok stojite ispred ogledala- bilo što što vam se u tom trenutku svidjelo na vašem tijelu.

Također, važno je živjeti u trenutku. Opterećenost izgledom može zarobljavati i udaljiti vas od predivnih stvari koje se događaju oko vas. Nezadovoljni ljudi ne cijene posebne trenutke niti ih znaju prepoznati. Nemojte to biti vi. Osvjestite sebi da vas izgled nije doveo do uspjeha. To su bile vaše ambicije, inteligencija i želja za napretkom. Ono što vas čini najponosnijima, bio to posao, hobiji ili obitelj, zasigurno niste zasnovali na izgledu.

Budite zahvalni. Zahvaljivanjem se fokus prebacuje s nedostataka na ono što je dobro, na ono što cijenimo. Krenite od nečega jednostavnog, a opet velikog, kao što su ruke koje drugima čine dobro i oči koje u svemu prepoznaju ljepotu.

I za kraj, najvažnija je briga. Možete reći da volite svoje tijelo tek kada ga pazite i njegujete. Dovoljno sna i vode, zdrava i kvalitetna prehrana, boravak u prirodi, fizička aktivnost, svjež zrak, meditacija i druženje s dragim ljudima. To je put do kvalitetnog života i zdravog odnosa prema vlastitom tijelu.

 

Napisala: Maja Daničić

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima