Konstruktivna ili ne, s kritikom se treba znati nositi…

Kritika je, baš kao i pohvala, dio života i rada, a nošenje s njom iznimno važan aspekt osobnog uspjeha. U osnovi možemo reći da postoje dvije vrste kritike: konstruktivna i destruktivna.

Konstruktivna kritika je ona izrečena ili upućena u dobroj namjeri, pozitivna i motivirajuća, kritika koja nudi rješenje problema i trebala bi pozitivno utjecati na naše ponašanje ili našu izvedbu u nekom aspektu posla ili života.
Konstruktivna kritika najčešće se izriče taktično i na prihvatljiv način. Njome se na obazriv način osobi daje do znanja što promijeniti u svom ponašanju ili načinu na koji obavlja određeni posao kako bi bila uspješnija, bolja, učinkovitija…
Ovakvu kritiku najbolje je prihvatiti kao pozitivnu i potruditi se poslušati što nam to druga osoba poručuje, ne se impulzivno braniti niti se opravdavati, što najčešće prvo učinimo.
Prihvaćanjem konstruktivne kritike raste povjerenje među kolegama i suradnja je znatno kvalitetnija.

Destruktivna kritika, za razliku od konstruktivne, nije pozitivna. Najčešće je riječ o kritici koja ima cilj razoriti, koja je neosnovana i nedobronamjerna. Najčešće su to sitni i nebitni prigovori koji kod osoba kojima su upućeni izazivaju otpor i povredu. Cilj destruktivne kritike je umanjiti vrijednost osobe kojoj je upućena, narušiti njeno samopouzdanje, povrijediti.
Ukoliko na destruktivnu kritiku reagiramo impulzivno, krenemo se braniti i opravdavati, dopustili smo kritičaru da postigne jedan od svojih ciljeva. Ukoliko ostanemo sabrani i mirni, mi smo u prednosti.
Najbolje je pristojno zanemariti upućenu kritiku. Pri tome vrlo značajnu ulogu igra samopoštovanje, a kontrolirajući svoju fizičku reakciju bitno smanjujemo ranjivost na kritiku.

Ljudi često kritiziraju jer smatraju da će umanjujući vrijednost drugoga povećati svoju vlastitu, a razlozi su često i ljubomora i zavist među kolegama, podređenima/nadređenima, suradnicima, prikrivenoj želji da se bude u poziciji osobe koju se kritizira i sl.
U svakom slučaju, svi smo u većoj ili manjoj mjeri, izloženi kritikama obje vrste. Uspjeh u poslu uvelike ovisi o tome kako se znamo nositi s njima. Najbolje je ne uzimati ih previše osobno i razlučiti konstruktivnu od destruktivne.

Razmislite: „Što meni donosi ova kritika? Što iz ovoga mogu naučiti?“.
Smirite emocije, smireni oblikujte odgovor i tek potom reagirajte. Konstruktivnu kritiku smatrajte dobrodošlom jer omogućava pozitivne korekcije u ponašanju, a destruktivnu nastojte pristojno ignorirati.

 

Napisala: Antonija Pleša

Preuzeto s: www.praktičan život.com

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima