Uz posao, obitelj i ostale obaveze, ponekad je teško pronaći vremena za sebe i svoje potrebe. Međutim, često problem zapravo nije manjak vremena, već neodgovarajuće upravljanje vremenom. Zato, umjesto da se žalite da nemate vremena za tjelovježbu ili pak za onaj hobi kojem se već dugo želite posvetiti, prestanite gubiti vrijeme na ono što vam ga oduzima i naučite kako uštedjeti vrijeme uz ovih deset korisnih savjeta.

 

1. Iskoristite vrijeme čekanja

Zasigurno ćete se složiti s tvrdnjom da malo tko voli čekanje u redu. Čekamo u redu u banci, u redu na blagajni, u redu za liječnika, zubara… Čekamo da stignemo na naše odredište kad idemo javnim prijevozom. Čekamo svugdje. Ali ništa strašno, imamo svoje smartphoneove sa sobom pa ćemo to vrijeme vjerojatno provesti skrolanjem po Facebooku i Instagramu. Međutim, ako znate da ćete neko vrijeme morate provesti u redu, da bi ste uštedjeli na vremenu i to vrijeme iskoristili produktivno, dobro je unaprijed se pripremiti i razmisliti što biste mogli raditi dok čekate. Možete to vrijeme iskoristiti za obavljanje najkraćih zadataka, kako ne biste kasnije gubili vrijeme na njih. Primjerice, za vrijeme čekanja u redu možete odgovarati na mailove, javiti se nekome koga ste ionako planirali kontaktirati u skorije vrijeme, platiti račune mbankingom i slično. I sve navedeno daleko je produktivnije od skrolanja društvenim mrežama!

 

2. Izbjegavajte multitasking

Iako mnogi od nas vole obavljati više radnji odjednom, dokazano je kako multitasking zapravo ne postoji; naš se um samo brzo prebacuje s jednog zadatka na drugi. To rezultira gubitkom fokusa kod i jednog i drugog zadatka, a taj je fokus teže opet usmjeriti svaki put kad se vraćamo prethodnom zadatku. Zbog toga se više vremena potroši na to „prebacivanje“ pažnje. Jasno je, stoga, da smo produktivniji i da kvalitetnije radimo kada obavljamo jedan po jedan zadatak, a to će nam itekako uštedjeti vrijeme.

 

3. Koristite dobre aplikacije

Bilo bi šteta da ne iskoristimo sve blagodati tehnologije modernog doba, pogotovo zato što su one stvorene da nam služe. Zašto onda ne biste iskoristili neke odlične aplikacije kako biste uštedjeli vrijeme? Takve aplikacije uvijek su vam pri ruci jer je mobitel uvijek s vama. Zašto biste, primjerice, čekali u redu u banci kad možete koristiti mbanking? Zašto svoje bilješke ne biste zapisivali u npr. Google Notes ili Evernotes, a sve bitne sastanke i događaje u Google Calendar? A svoj to-do list možete pisati u aplikacijama kao što su Trello ili Tasks. Sve navedeno samo su primjeri; postoji niz aplikacija koje vam mogu olakšati život i uštedjeti dragocjeno vrijeme. Na vama je da otkrijete one koje su najkorisnije za vas.

 

4. Ostavljajte stvari uvijek na istom mjestu

Ako ključeve kad dođete kući jedanput ostavite na stolu u kuhinji, drugi put na polici u hodniku, a treći put na radnom stolu, postoji velika mogućnost da ćete se svaki put kad izlazite pitati gdje ste ih ostavili. Naravno da ćete gubiti vrijeme na traženje tih ključeva, a često i zakasniti negdje jer, eto, niste mogli zaključati kuću za sobom. Ako svoje ključeve (a tako i sve druge stvari koje često koristite) uvijek ostavljate na istome mjestu, nećete gubiti vrijeme na mahnito pretraživanje stana prije odlaska.

 

5. Outsourcing

Iako svi želimo uštedjeti novac i ne želimo trošiti na nešto što sami možemo napraviti, ponekad je bolje jednostavno platiti nekome da to obavi ako to znači da ćemo tako uštedjeti znatnu količinu vremena. Primjerice, recimo da morate stići do neke destinacije, ali ste kratki s vremenom. Nemate svoj auto, već se koristite javnim prijevozom. Do vaše destinacije inače vam treba sat i pol vremena, uz sva presjedanja iz tramvaja u bus i slično. Međutim, autom vam je potrebno 15 min do tamo. Nije li onda bolje uzeti taksi za 30-ak kuna, nego izgubiti više od sat vremena na vožnju javnim prijevozom? Dakako, to ne treba činiti svaki dan jer nije jeftino, ali je poželjno ponekad tako uštedjeti vrijeme. A ništa nije vrjednije od našega vremena.

 

6. Koristite se kalendarom

Zapisujte sve važne događaje, sve sastanke i obaveze koje imate u kalendar, bio to onaj fizički (u nekom rokovniku) ili pak aplikacija poput Google Calendara. Ne samo da na taj način nećete zaboraviti tu obvezu, nego ćete i osloboditi svoj um od nepotrebnog pamćenja svih tih događaja. A ionako imamo previše toga na pameti, zar ne?

 

7. Napravite popis za kupnju

Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za uštedjeti vrijeme je izrada popisa za kupnju. To znači da ne idete u kupnju kad se sjetite da vam nešto treba, već na jedan popis (bio onaj fizički ili aplikacija) zapisujete što vam treba. Tako ne samo da nećete morati pamtiti sve to, niti ćete zaboraviti kupiti što vam treba, već ćete i uštedjeti vrijeme. Nećete lutati po trgovini i gledati police i razmišljati treba li vam određeni proizvod te gubiti dragocjeno vrijeme na razgledavanje, nego ćete točno znati što vam treba i nećete trošiti vrijeme. Ne moramo ni podsjećati da ćete tako osim vremena uštedjeti i novac.

 

8. Planirajte obroke

Umjesto da svakog dana gubite vrijeme na razmišljanje o tome što ćete jesti taj dan i imate li sve sastojke za to, odvojite desetak minuta svake nedjelje da osmislite svoj jelovnik za sljedeći tjedan. Tako ćete znate koje sastojke imate na raspolaganju i što još trebate kupiti. Planiranje obroka unaprijed mnogo je produktivnije od svakodnevnog razmišljanja o tome te potom shvaćanja da nam pola sastojaka nedostaje. Također, na taj način oslobađate mentalni prostor za mnogo bitnije aktivnosti.

 

9. Planirajte outfite

Slično kao i s obrocima, i odlučivanje o onome što ćemo nositi taj dan može nam predstavljati mentalni napor i veliki gubitak vremena. Umjesto da svako jutro prije posla pola sata stojite pred ormarom (ili još gore, ležite u krevetu) i razmišljate što ćete nositi, bolje je noć prije pripremiti odjeću za sutradan. Tada bar neće postojati opasnost da odugovlačite s odabirom odjeće kako biste što dulje ostali u toplom krevetu.

 

10. Birajte na koga trošite svoje vrijeme

Zadnji način na koji možete uštedjeti vrijeme najvjerojatnije je i najbitniji. Možda zvuči oštro, ali ne zaslužuje svatko vašu pažnju i vaše vrijeme. Koliko puta ste se, primjerice, našli na kavi s nekim s kim se niste htjeli družiti i s kim vas razgovor na kraju samo iscrpi? Ili s nekim tko vam baš nije simpatičan, ali svejedno ste iz nekog razloga proveli vrijeme s tom osobom? Vjerojatno ste svi bili u takvoj situaciji. I mnogi od vas su vjerojatno nakon nekog vremena opet ponovili tu grešku. Ali, zašto je tome tako? Zašto trošimo vrijeme na nekoga koga ne volimo ili s kim nam je dosadno? Nema apsolutno nikakvog smisla niti svrhe gubiti vrijeme na osobe koje nas psihički iscrpljuju. Iako je reći „ne“ ponekad vrlo teško i iako ćemo se (bar na početku) zasigurno osjećati loše zbog odbijanja susreta s tom osobom, naposljetku ćemo biti zahvalni sami sebi jer ćemo to vrijeme napokon moći provesti s nekim tko to zaista zaslužuje, ili ćemo pak raditi nešto za što dosad nismo imali vremena. Na kraju će nam laknuti i osjećat ćemo se bolje jer radimo nešto produktivno sa svojim vremenom.

 

Navedeni savjeti samo su neki od brojnih načina za uštedu vremena. Svatko od vas zasigurno raspolaže nekim svojim alatima u tu svrhu, a neki od vas možda se ni ne slažu s našim savjetima jer imate svoj sustav koji vama štedi vrijeme i koji savršeno funkcionira za vas. Ali svi ćemo se složiti da svojim vremenom trebamo raspolagati oprezno i mudro jer to je ono što nikad nećemo moći nadoknaditi. Nadamo se da su vam ovi savjeti bar malo pomogli u tome!

 

 

Napisala: Dajana Grgurić

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima