[BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture poziva sve zainteresirane da podrže njihovu kampanju ”Za poštenu plaću” koja ima dva cilja: povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi i da do 25% budžeta programa javnih potreba u kulturi može biti potrošeno na plaće i hladni pogon neprofitnih organizacija.

 

Možete ih podržati kao organizacija i kao privatna osoba pa vas ovim putem potičem da ih podržite na oba načina!

Udruge u kulturi u čitavoj Hrvatskoj proizvode programe kojima nadomještaju nedovoljnu institucionalnu proizvodnju. Nekomercijalni festivali za lokalnu zajednicu (a ne turiste), besplatne radionice, predavanja i drugi edukacijski programi, knjige koje se često dijele besplatno, izložbe temeljene na istraživanjima, eksperimentima i društvenom angažmanu – sve su to proizvodi kojih bi bilo značajno manje nema rada udruga. A taj rad nije nimalo lak: statistike, kao i iskustvo s terena, pokazuju da radimo preko autorskih i studentskih ugovora, od projekta do projekta, za ispodprosječnu plaću, za mizerne honorare, bez plaćenih prekovremenih, bez zdravstvenog osiguranja, bez osiguranog radnog prostora i tehnike, dovodeći se u stanje samoizrabljivanja, nerijetko posežući u vlastiti džep da bismo zaokružili financijsku konstrukciju projekta. Kriza uzrokovana koronom samo je ove probleme ogolila do kosti, a udruge u kulturi ostale su isključene iz svih mjera pomoći, kako onih Ministarstva kulture i medija RH namijenjenih isključivo samostalnim umjetnicima, tako i onih državnih namijenjenih isključivo tvrtkama.

Ono što može barem djelomično popraviti sliku naših radnih uvjeta jest zapošljavanje putem ugovora o radu, na neodređeno, ili barem na višegodišnjoj bazi. No naše resorno Ministarstvo kulture i medija već nam godinama to otežava inzistirajući pri provođenju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi na uvjetu koji je teško razumjeti i nemoguće opravdati: plaće zaposlenika, bez obzira na opis radnog mjesta, kao i hladnopogonski troškovi, ne mogu se uvrstiti u budžete. Time se izravno potiču nesigurni oblici rada, a udrugama onemogućuje stabilno funkcioniranje. Za usporedbu, projekti financirani putem fonda “Kreativna Europa” Europske komisije mogu uključivati do 30% sredstava za hladni pogon, dok se plaće zaposlenika koji izravno rade na sadržaju programa, poput kustosa i voditelja projekata, smatraju prihvatljivim programskim troškom, koji se može financirati iz preostalih 70%.

Vrijeme u kojem živimo pokazalo je koliko je važno da imamo stabilne, održive radne uvjete, zajamčene pravnim mehanizmima. Pokazalo je koliko su tekovine socijalne države, poput prava na bolovanje i zdravstvenu zaštitu, važne za naš opstanak. Također je pokazalo koliko je važno da proizvodimo kulturu koja je dostupna lokalnoj zajednici i za nju osmišljena. Stoga je sada krajnje vrijeme da zajednički dignemo glas protiv prakse kojom nas Ministarstvo sprječava da radimo svoj posao u poštenim radnim uvjetima. Uoči raspisivanja Poziva za 2022. godinu tražimo:

1. povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi.
2. da do 25% budžeta programa javnih potreba u kulturi može biti potrošeno na plaće i hladni pogon neprofitnih organizacija.

Ove zahtjeve vidimo kao minimalan, ali neophodan prvi korak u smjeru očuvanja javnog financiranja kulture i poboljšanju radnih uvjeta za sve u polju.

Podržite nas i potpišite peticiju ovdje!

Kao organizacija (udruga civilnog društva, umjetnička organizacija, neformalna inicijativa ili kolektiv, strukovna udruga, institucija, sindikat itd.) podržite nas ovdje.

Za poštenu plaću!

 

Kampanja “Za poštenu plaću!” dio je projekta “Kultura na minimalcu – neće proći!” koji je podržan sa 4,971.98 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Izrada ove kampanje omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Sadržaj ove kampanje isključiva je odgovornost Lokalne baze za osvježavanje kulture BLOK i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

 

preuzeto s: https://www.facebook.com/zapostenuplacu/

Podijelite s prijateljima