Priopćenje za medije

Predstavnici Vlade primili predstavnike Koordinacije

Do kraja ovoga tjedna Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva moraju uskladiti tekst poziva za prijavu projekata na posebni COVID- 19 natječaj koji će biti raspisan kao odgovor Vlade na korona krizu koja je pogodila udruge.

Objavljivanje posebnog COVID-19 natječaja predstavnicima Koordinacije za očuvanje digniteta udruga u RH na sastanku održanom u četvrtak 30. travnja najavili su predstavnici Vlade.
Prema riječima ministara Marka Pavića i Josipa Aladrovića natječaj bi trebao obuhvatiti teme kao što su rastuće obiteljsko nasilje tijekom krize, osobe s invaliditetom, starije osobe, bolesnici i ostale skupine koje su u riziku od socijalne isključenosti uzrokovane pandemijom koronavirusa. Vrijednost natječaja trebala bi iznositi 80 milijuna kuna. Dodatnih 25 milijuna kuna Vlada će izdvojiti za natječaj „Kultura on-line“ koji je u finalnoj fazi dogovaranja i uskoro će biti objavljen. Cilj ovog natječaja je pomoći organizacijama u kulturi, a s obzirom na to da su zabranjena okupljanja.
Sastanak predstavnika Koordinacije koja okuplja 205 udruga civilnog društva održan je nakon što je Vlada primila pismo Koordinacije u kojem se izražava zabrinutost zbog utjecaja koronavirusa na rad udruga. Inicijator sastanka bio je premijer Andrej Plenković, a sastanku su osim ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića nazočili ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić i savjetnik Premijera Tomislav Leko.

Koordinaciju udruga predstavljali su inicijatorica i voditeljica Koordinacije Svjetlana Marijon (Udruga Zamisli), Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo), Ivana Kalogjera (Nismo same), Lidija Pavić Rogošić (ODRAZ – Održivi razvoj zajednice) i Mirela Despotović (Centar za civilne inicijative).

Ministar Pavić kazao je kako Vlada civilno društvo vidi kao partnera u rješavanju krize zbog čega su u pripremi i novi natječaji. Predstavnici Koordinacije pozdravili su raspisivanje natječaja COVID – 19 no izrekli su svoju zabrinutost zbog najave da će i taj natječaj biti raspisan po principu „najbržeg prsta“ što smatraju da nikako ne pridonosi transparentnosti i kvaliteti projektnih prijedloga. Ako se inzistira na najbržem prstu, cjelokupnu dokumentaciju i sva pravila treba objaviti najmanje dva tjedna prije otvaranja natječaja, upozorili su.

Na sastanku se najviše razgovaralo o EU projektima i njihovoj sudbini. Predstavnike Koordinacije zanimalo je što s iznosom od 100 milijuna eura koji je, kako se moglo čitati u medijima, preraspodijeljen iz ESF-a za ublažavanje posljedica virusa COVID-19. Predstavnici Vlade rekli su da je iznos od 100 milijuna eura skinut s osi 3. i 4. te kako to ne bi trebalo značajno utjecati na natječaje za udruge. Na pitanje što je s natječajima iz Fondova EU koji su odavno zatvoreni (neki su još iz 2018.), a za koje još nisu objavljeni rezultati, odgovoreno je kako je svih devet provedenih natječaja u završnoj fazi, a rezultati se očekuju u sljedeća dva tjedna. Neke natječaje još očekuje treći krug evaluacije, a neki su već u fazi čišćenja proračuna. Što se tiče novih natječaja najavljeno je da će se Indikativni kalendar natječaja malo promijeniti, a novi kalendar bit će objavljen do 15. svibnja.

Vlada je odbila zahtjev Koordinacije za izjednačavanjem udruga s drugim poslodavcima u RH i omogućavanje podrške za isplatu plaće radnicima u udrugama koje dokažu da je rad ugrožen zbog utjecaja krize COVID – 19. Kako je objasnio ministar Aladrović potpore za očuvanje radnih mjesta za proračunske korisnike za Vladu nisu prihvatljiva opcija. Vlada smatra da udruge spadaju u kategoriju proračunskih korisnika budući da primaju potpore iz javnih izvora. Na pitanje predstavnika Koordinacije je li moguće da se potpore potencijalno odobre udrugama koje ne primaju takve potpore, ministar je odgovorio da su potpore usmjerene isključivo na subjekte koji se bave gospodarskim djelatnostima.

Prijedlog Koordinacije za podizanje limita na donacije kao porezno priznatog troška (s 2% na min 10%), ili uvođenje sličnih modela kojima privatne i pravne osobe mogu ostvariti porezne olakšice donacijama u puno većoj mjeri nego što je to trenutačno dozvoljeno uz olakšavanje uvjeta i procedure doniranja, predstavnici Vlade ocijenili su kao zanimljivo rješenje koje je prihvatljivo za razmišljanje, no u ovom trenutku to nije izvedivo.

Na upit o stanju nacionalnih natječaja i raspoloživih sredstava Luka Bogdan najavio je da će Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva informacije o tome imati nakon što dobiju informacije o uplatama u Lutriju, no već sada se može reći da zbog otkazivanja većine sportskih natjecanja one neće biti jednake prethodnim godinama. Na sastanku je najavljen nastavak suradnje te novi sastanci s ostalim nacionalnim tijelima, ministarstvima financija, kulture, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, znanosti i obrazovanja te zdravstva.

Informacija o sastnaku predstavnika Koordinacije za očuvanje digniteta udruga RH i predstavnika Vlade RH

Sastanak koji je sazvao Ured za udruge Vlade RH održan je 30. travnja 2020. na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, a povodom pisma koje je Koordinacija uputila tražeći razgovor o utjecaju koronavirusa na rad udruga i prevladavanju krize.

Sastanku su nazočili ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ravnateljica Ureda za udruge Vlade RH Helena Beus, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić i savjetnik premijera Tomislav Leko te predstavnici Koordinacije: inicijatorica i voditeljica Koordinacije Svjetlana Marijon (Udruga Zamisli), Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo), Ivana Kalogjera (Nismo same), Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ – Održivi razvoj zajednice) i Mirela Despotović (Centar za civilne inicijative).

Ministar Pavić prenio je pozdrave premijera Plenkovića te naglasio da Vlada RH civilno društvo vidi kao partnera u rješavanju krize pa će uskoro objaviti nekoliko novih natječaja za udruge.

Voditeljica Koordinacije Svjetlana Marijon uvodno je zahvalila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću što je omogućio sastanak. Naglasila je da među udrugama postoji niz nejasnoća i pitanja o djelovanju i preživljavanju u doba pandemije, kako vezano uz fondove EU, tako i uz nacionalno financiranje. U ime Koordinacije koja okuplja 205 udruga iz različitih područja djelovanja, zatražila je da Vlada organizira dodatni sastanak i s predstavnicima drugih ministarstava (Ministarstva financija, Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva zdravstva), Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i drugih nadležnih institucija. Rekla je da je da će na sastanku naglasak biti na hitnim mjerama i aktivnostima koje brinu sve udruge, neovisno o području njihova djelovanja.

Razgovor se vodio oko sljedećih tema:

 • Fondovi Europske unije i nacionalni fondovi
 • Podrška udrugama za očuvanje radnih mjesta
 • Podrška manjim udrugama
 • Informiranje i podrška udrugama vezano za pravna i financijska pitanja.

1.  Fondovi EU

Lidija Pavić-Rogošić predstavila je prijedloge Koordinacije te postavila pitanja u vezi već zatvorenih natječaja za koje nisu objavljeni rezultati, natječaja u provedbi, najavljenih natječaja te potencijalnog natječaja koji je vezan uz krizu COVID–19.

Odgovore su dali ministar Aladrović, državni tajnik Jelić i Luka Bogdan.

Prijedlozi Koordinacije za zatvorene natječaje: 

 • Hitno riješiti procjene projektnih prijedloga i donijeti odluke o dodjeli sredstava iz ESF-a za natječaje koji su zatvoreni, neki i u 2018. U procesu procjene trenutno je devet poziva u kojima su udruge nositelji ili partneri.
 • Kod čišćenja proračuna omogućiti adekvatno smanjenje/prilagođavanje broja aktivnosti i korisnika bez smanjenja odobrenih iznosa za fiksne troškove.

Odgovori

Svih devet natječaja u završnoj je fazi i rezultati se očekuju u sljedeća dva tjedna. Neke natječaje još očekuje treći krug evaluacije, a neki su već u fazi čišćenja proračuna. Radi se o sljedećim natječajima:

 1. Usluga za ranjive skupine unutar sedam urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb (PT2 – HZZ) – natječaj je bio po sistemu najbrži prst, u tijeku je evaluacija;
 2. Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. (PT2 – NZRCD) – projekti su evaluirani, slijedi čišćenje proračuna koje kreće sljedeći tjedan;
 3. “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.” (PT2 – HZZ) – u fazi evaluacije i do ugovaranja će proći oko 120 dana;
 4. Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I. (PT2 – NZRCD) – projekti su evaluirani, podnositeljima prijedloga poslane su prve obavijesti;
 5. Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I. (PT2 – HZZ) – nismo dobili informaciju što je s tim natječajem;
 6. “Pridruži se – Aktivni u mirovini” – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika (PT2 – NZRCD) – nedavno je završila procjena, u tijeku je završavanje čišćenja proračuna, odluka o financiranju očekuje se u roku od dva tjedna;
 7. Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice (PT2 – NZRCD) – dosta prijavitelja tražilo je odgode u dostavama komentara jer im je otežan rad pa se raspored pomaknuo na njihov zahtjev;
 8. Tematske mreže (PT2 – NZRCD) – procjena kvalitete završila je prošli tjedan, za 3-4 prijave ide treća faza evaluacije. U roku od dva tjedna korisnici bi mogli dobiti obavijesti. Rezultati komponente 2 tematskih mreža (socijalni dijalog) već su upućeni korisnicima;
 9. Suradnja organizacija civilnoga društva i lokalnih vlasti na prevenciji korupcije i sukoba interesa u provedbi javnih politika (PT2 – NZRCD) – kvaliteta projektnih prijedloga nije visoka pa ocjene idu sporo.

Natječaj „Širenje mreže socijalnih usluga“ – komponentne 2, 3, i 4 su na potpisivanju ili su već potpisane, korisnici mogu kasnije potpisati ugovor ako ne žele odmah krenuti s aktivnostima; odgađanje potpisivanja ugovora ne tumači se kao odustajanje od ugovaranja. Većina korisnika je već potpisala ugovor dok su neki odgodili za 2-3 mjeseca.

Prijedlozi Koordinacije za projekte koji su u tijeku

 • Brza isplata sredstava za ugovorene projekte i za one projekte za koje su podneseni završni izvještaji;
 • Omogućiti prenamjenu aktivnosti ugovorenih projekata u skladu s novim okolnostima rada, fleksibilniju prenamjena proračunskih stavki, smanjivanje pokazatelja
 • Omogućiti drugačiju raspodjelu iznosa za plaće, tako da se obračunavaju mjesečni postoci (da je to tako riješeno u sadašnjim natječajima, udrugama bi bilo lakše prebroditi krizno vrijeme u kojem nije moguć fizički rad s korisnicima).

Odgovori: 

Isplate se neće zaustavljati, novac će se isplaćivati u najbržem mogućem roku, a ZNS-ovi će biti obrađeni što je brže moguće. PT2 su upute poslali korisnicima – za plaće se priznaju troškovi ako postoje neke aktivnosti, aktivnosti ne moraju biti u planiranom obimu, a u nekim slučajevima i ako nema aktivnosti – npr. za pomoćnike u nastavi se isplaćuje plaća. Projekti se mogu produljiti kako je navedeno u uputama bez dodatnih sredstava, ali je moguće sredstva ušteđena u drugim stavkama prenamijeniti za plaće, kako bi se na taj način mogli projekti produljiti uz isplate plaće radnicima.

Svjetlana Marijon istaknula je kako HZZ u nekim slučajevima ne priznaje upute upravljačkog tijela o postupanju za korisnike sredstava iz fondova EU te su nekim udrugama odbijeni zahtjevi za promjenu indikatora i preraspodjelu sredstava.

Jelić je izrazio žaljenje i predložio je da se ubuduće svi takvi problemi prijave njemu na e-mail: [email protected].

Napomena, u kopiju staviti [email protected] zbog praćenja odgovora.

O ovim bi temama trebalo još razgovarati kroz Odbor za praćenje te je državni tajnik Jelić obećao da će sazvati sastanak između Tajništva i predstavnika udruga u suradnji sa S. Marijon koja je članica Odbora.

Iznos od 100 milijuna eura koji je preraspodijeljen iz ESF-a za ublažavanje posljedica virusa COVID-19 skinut je iz osi 3. i 4. i to ne bi trebalo značajno utjecati na natječaje za udruge. Možda će otpasti najviše jedan natječaj (npr. „Čitanjem do uključivog društva“). Dogodile su se uštede u području digitalizacije u TDU i u nekim drugim stavkama. Ići će se na preugovaranje, do 2023. će se preugovoriti prioritetne osi na način da se ne oduzima s pozicija namijenjenih civilnom društvu nego s drugih stavki.

Natječaji u najavi: 

 • Što hitnije raspisati najavljene natječaje; neki su bili najavljeni u 2019. (a nisu bili raspisani) i to za različita područja, jer udruge, osim što pružaju socijalne usluge, organiziraju neformalno obrazovanje, doprinose jačanju kapaciteta (između ostalog i javnom sektoru), promociji održivog razvoja, jačanju svijesti o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, doprinose demokratizaciji društva, zaštiti ljudskih prava, inovacijama, borbi protiv nasilja, istraživačkom novinarstvu i dr.;
 • Natječajnu dokumentaciju prilagoditi novonastaloj situaciji, a natječaje raspisati tako da udruge mogu odgovoriti na potrebe svojih korisnika, ne treba propisati sve aktivnosti i njihov broj; neki su natječaji raspisani kao tenderi i ne doprinose rješavanju detektiranih problema i potreba;
 • Uzeti u obzir promijenjene uvjete rada te biti realan u pogledu broja korisnika i indikatora;
 • Proceduru procjene projekata obaviti u što kraćem roku;
 • Ne provoditi natječaje sistemom najbrži prst, dosadašnja praksa nije pozitivna.

Odgovori: 

Indikativni kalendar natječaja malo će se promijeniti i bit će objavljen do 15. 5.

Sredstva ugovorena iz sredstava EU za natječaje za udruge neće se smanjivati, raspisivat će se natječaji po načelu „najbržeg prsta“, u svrhu skraćivanja postupka i bržeg ugovaranja te kako bi se novac uspio potrošiti do zadanog roka. U sljedećem financijskom razdoblju mogu se očekivati promjene tog načela.

Situacija s najavljenim natječajima: 

 • „Umjetnost i kultura za djecu i mlade“ u iznosu od 25 milijuna kn ide po planu i očekuje se
 • skora objava natječaja;
 • Natječaj za izvaninstitucionalne usluge u vrijednosti od 100 milijuna kuna je na razini PT2,
 • uskoro će biti objavljen;
 • Natječaj za osobne asistente faza 3. je u pripremi;
 • Natječaj za STEM u vrijednosti od 100 milijuna kuna uskoro će biti objavljen, vjerojatno u roku od dva tjedna i po načelu najbrži prst;
 • Mikroprojekti – vidjet će se što će biti s tim natječajem;
 • „Znanjem za doprinos zajednici“ – vidjet će se što će biti s tim natječajem;
 • „Pronađi me“ za NEET populaciju je za sada odgođen; –      Čitanjem do uključivog društva“ je za sada odgođen.

Novi najavljeni natječaji za prevladavanje krize uslijed koronavirusa: 

 • „Kultura on-line“ u iznosu od oko 25 milijuna kuna je u finalnoj fazi dogovaranja i uskoro će biti objavljen, kako bi se pomoglo organizacijama u kulturi, s obzirom na to da su zabranjena okupljanja;
 • COVID – 19 – natječaj za udruge kako bi se prilagodile novim okolnostima, a koji će obuhvatiti teme kao što su rastuće obiteljsko nasilje tijekom krize, osobe s invaliditetom, starije osobe, bolesnici i ostale skupine koje su u riziku od socijalne isključenosti uzrokovane pandemijom koronavirusa; Vrijednost natječaja trebala bi iznositi 80 milijuna kuna. Sažetak poziva treba biti usuglašen između MRMS, UZUVRH i NZRCD do 8. 5. 2020. I ovaj će natječaj također biti proveden po načelu najbrži prst.

Metoda najbrži prst bit će primijenjena za sve nove natječaje kako bi se ubrzao proces evaluacije i izbjeglo čekanje na rezultate te kako bi se mogla potrošiti ugovorena sredstva u zadanom vremenskom roku.

Komentar Koordinacije: Predstavnici udruga upozorili su da takav način ne pridonosi transparentnosti i kvaliteti projektnih prijedloga. Ako se inzistira na najbržem prstu, cjelokupnu dokumentaciju i sva pravila treba objaviti najmanje dva tjedna prije otvaranja natječaja.

2.  Financijska podrška udrugama za očuvanje radnih mjesta

Prijedloge je iznio Bojan Marjanović. Uvodno je naglasio da su brojne studije uglednih svjetskih institucija, od Harvard Business School do Svjetske banke, ukazale na važnost usluga u zajednici koje pružaju i organiziraju udruge te da se rad neprofitnog sektora karakterizira kao inkubator inovativnosti, podrške zajednici i efikasne mreže potpore pojedincu. Ono što je važno razlučiti dominantna je vizija udruga kao „potrošača“ sredstava, budući da relevantne studije ukazuju da udruge zauzimaju mjesto između „proizvodnog i uslužnog sektora, uzimajući investiciju iz privatnih ili javnih izvora koju pretvaraju u usluge za zajednicu ili državu“.

Analize ukazuju da se na jednu kunu uloženu u civilni sektor može očekivati između 43 i 83 lipe dodatne stvorene vrijednosti. Civilni sektor većinu svojih sredstava odmah vraća u zajednicu kroz pružene usluge, suradnju s poduzetnicima, plaćanje svih poreznih davanja itd.

/Za sve podatke prikazane su studije i istraživanja koja ih dokazuju/

 Prijedlozi Koordinacije:  

 • Izjednačavanje udruga s drugim poslodavcima u RH i omogućavanje podrške za isplatu plaće radnicima u udrugama koje dokažu da je rad ugrožen zbog utjecaja krize COVID – 19;
 • Dugoročno rješenje: Podizanje limita na donacije kao porezno priznatog troška (s 2% na min 10%) ili uvođenje sličnih modela kojima privatne i pravne osobe mogu ostvariti porezne olakšice donacijama u puno većoj mjeri nego što je to trenutačno dozvoljeno uz olakšavanje uvjeta i procedure doniranja.

OdgovorI: 

Odgovore je dao ministar Aladrović:

Potpore za očuvanje radnih mjesta za proračunske korisnike za Vladu nisu prihvatljiva opcija; Vlada smatra da udruge spadaju u kategoriju proračunskih korisnika budući da primaju potpore iz javnih izvora.

Na pitanje predstavnika Koordinacije je li moguće da se potpore potencijalno odobre udrugama koje ne primaju takve potpore, ministar je odgovorio da su potpore usmjerene isključivo na subjekte koji se bave gospodarskim djelatnostima. Od ovog stava neće odustati, a ostali predstavnici vlasti smatraju da bi to bilo neizvedivo te da treba naći druge načine potpore za premošćivanje problema u radu udruga uzrokovanih koronavirusom.

Prijedlog o podizanju limita za porezne olakšice dugoročno može biti prihvatljiv za razmišljanje. Na jesen, kad završi kriza, s tim se pitanjem treba obratiti gospođi Jakir Bajo u Ministarstvu financija. Ovaj prijedlog načelno podupiru Nacionalna zaklada i Ured za udruge te će pomoći u komunikaciji.

3.  Podrška manjim udrugama

Situaciju udruga koje djeluju na lokalnoj razini i od velike su važnosti za specifične grupe korisnika kao što su onkološki bolesnici koji zbog ukidanja gradskog i međugradskog prijevoza ne mogu obavljati kemoterapijsko liječenje predstavila je Ivana Kalogjera.

Istaknula je da su natječaji na lokalnoj razini otkazani u većem dijelu gradova i općina, da udruge kao što je njena ne mogu jednakim tempom prikupljati donacije građana i poslovnog sektora i organizirati kampanje prikupljanja sredstava, a Nismo same isključivo tako financira uslugu prijevoza na kemoterapiju. S druge strane, mnoge od tih udruga se ne mogu prijavljivati na natječaje EU (npr. zbog kratkog postojanja udruga).

Dodatno, Ivana je u ime Koordinacije predložila pokretanje kriznog fonda ili fonda solidarnosti za udruge koje ovise o lokalnom financiranju, donacijama građana ili/i rade s posebno osjetljivim skupinama stanovništva.

Odgovori: 

Odgovore je dao ministar Pavić, koji je naveo da će planirani natječaj COVID-19 biti namijenjen takvim situacijama.

Što se tiče javljanja na natječaje iz fondova EU, preporučio je da se udruga pokuša javljati na natječaje na način da prilagodi aktivnosti potrebama onkoloških bolesnika i u drugim područjima osim prijevoza te da kroz projekt pronađe način kako može i prijevoz osigurati kao odgovor na potrebe korisnica. Također je preporučio da se udruge koje nemaju iskustvo i potrebne reference mogu javljati kao partneri u projektima.

Nacionalni izvori financiranja 

Svjetlana Marijon i Ivana Kalogjera postavile su i pitanje objave nacionalnih natječaja po pojedinim ministarstvima i Vladinim agencijama.

Odgovore su dali ministri Pavić i Aladrović te Luka Bogdan:

O stanju nacionalnih natječaja i raspoloživih sredstava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva imat će informacije nakon što dobiju informacije o uplatama u Lutriju; sve ovisi o količini uplata koje zbog otkazivanja većine sportskih natjecanja neće biti jednake prethodnim godinama;

Sljedeći sastanak trebalo bi održati s ostalim nacionalnim tijelima – dogovor je da se „nacionalni sastanci“ organiziraju više puta kako bi se u rad uključili predstavnici i drugih udruga, iz različitih tematskih područja, te predstavnici ostalih nadležnih institucija;

Osnivanje iz nacionalnih izvora Fonda za solidarnost, kriznog fonda ili slične institucije zbog očekivanih „rupa“ u proračunu trenutačno nije izvedivo, ali mogu ostati tema za daljnje razmatranje.

Nacionalna zaklada izradit će analizu koliko iznose potrebna dodatna sredstva.

4.  Podrška udrugama u vrijeme krize

Situaciju s djelovanjem udruga u vrijeme krize izazvane virusom COVID-19 i potresom u Zagrebu predstavila je Mirela Despotović. Istaknula je da se veliki broj udruga morao prilagoditi novim uvjetima digitalne komunikacije. No, neke udruge traže pomoć oko zakonodavnog okvira poslovanja udruga (rad kod kuće, isplata prijevoza radnicima za rad kod kuće, dezinfekcija prostora za rad, zaštita na radu i prilagodbe u krizi, zaštita imunokompromitiranih radnika, prenamjena proračuna kod različitih donatora, ostajanje u kontaktu s korisnicima u vrijeme krize, organizacija kampanja i nagradnih igara u digitalnom okruženju i sl.).

Prijedlog Koordinacije: 

Ured za udruge u okviru svog djelokruga  trebao bi osigurati osobu koja će uvijek biti dostupna na telefon ili promptno odgovarati na upite koji stižu elektroničkom poštom za specifična pitanja pravnog i financijskog poslovanja te da regionalni centri podrške i centri znanja budu adrese za preusmjeravanje nekih pitanja koja se odnose na članstvo, rad s korisnicima, organizaciju događanja i slično.

Odgovor: 

Dogovoreno je da će Ured za udruge osigurati podršku udrugama vezano uz pitanja financijskog poslovanja, a Nacionalna zaklada vezano uz pitanja o Zakonu o udrugama i ostalim propisima koji uređuju rad i poslovanje udruga, posebno u vrijeme krize.

Dogovor oko daljnjih aktivnosti: 

Zaključno je dogovoreno da će sljedeći sastanak biti organiziran u roku od mjesec dana i da će ga ponovno dogovoriti gđe Beus i Marijon.

POPIS UDRUGA OKUPLJENIH U KOORDINACIJI

 1. Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “ZAMISLI”
 2. Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE
 3. Udruga za kreativni socijalni rad
 4. Hrvatska mreža zdravih gradova
 5. Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići
 6. Iskra – Centar za edukaciju i savjetovanje
 7. Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga
 8. Udruga osoba s invaliditetom Suncokret
 9. Centar za mlade Zagreb
 10. Obrazovno-kulturna udruga “Porta” Knin
 11. Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać”
 12. Savez društava multiple skleroze Hrvatske
 13. Udruga “MI” – Split
 14. Hrvatski savez za rijetke bolesti
 15. Međunarodni institut prirodnog zdravlja
 16. Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ
 17. Liga za prevenciju ovisnosti
 18. Spinalne ozljede Zagreb
 19. Hrvatski savez dijabetičkih udruga
 20. Savez društava “Naša djeca” Hrvatske
 21. Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom
 22. Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske
 23. Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – HURID
 24. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići
 25. Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara
 26. Centar za poremećaje hranjenja BEA
 27. Udruga Amazonas
 28. Centar za civilne inicijative
 29. Građanski aktivizam
 30. Krijesnica udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima
 31. Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba
 32. Hrvatsko društvo stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe
 33. Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe
 34. Otvorena medijska grupacija
 35. Udruga Maštara
 36. Udruga oboljelih od ALS-a i drugih rijetkih bolesti NEURON
 37. Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije
 38. SRCE- Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji
 39. Društvo za psihološku pomoć
 40. Sirius-Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje
 41. Udruga za promicanje neformalne edukacije “otvoreni prostor”
 42. Centar tehničke kulture Rijeka
 43. Trans Aid – Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba
 44. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Korak dalje” Daruvar
 45. Udruga za psihosocijalnu pomoć Susret
 46. Udruga PET PLUS
 47. UDRUGA “DELTA”
 48. Centar za karijere mladih Dubrovnik
 49. Udruga za kreativno-održivi razvoj i konkurentnost Dubrovnik
 50. Udruga “Sindikat biciklista”
 51. Centar za građanske inicijative Poreč
 52. Ocean Znanja u Republici Hrvatskoj
 53. Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah
 54. Udruga Ludruga
 55. Ženska soba – Centar za seksualna prava
 56. DEŠA – Dubrovnik
 57. UCDPDN Leptirići
 58. Centar za kulturne djelatnost
 59. “Temativ krea” udruga za promicanje kvalitetnog življenja
 60. Udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovca Korana
 61. Udruga Dugine obitelji
 62. ZIR-zajednica i razvoj
 63. Hrabri telefon
 64. Udruga “HERA” Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava
 65. Centar za mladež Zaprešić
 66. Udruga Profesor Baltazar
 67. Savez udruga za autizam Hrvatske
 68. KLUB ŽENA POKUPSKO
 69. KUPA RIJEKA ŽIVOTA
 70. DVD POKUPSKO
 71. STUDIO LEPEZA
 72. UDRUGA RODITELJA ZA DJECU NAJTEŽE TJELESNE INVALIDE I DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU “ANĐELI” SPLIT
 73. Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko zagorske županije
 74. Centar za razvoj vrijednosti
 75. Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”
 76. Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce
 77. Roditelji u akciji
 78. Hrvatska udruga oboljelih od sklerodermije
 79. Humanitarna organizacija “Zajednica Susret”
 80. UDRUGA RODITELJA ZAJEDNICA SUSRET ZAGREB
 81. UDRUGA ZA PROMICANJE ZDRAVOG NAČINA ŽIVOTA “SKLAD”
 82. Udruga roditelja “Korak po korak”
 83. Zeleni klik!
 84. Centar za žene žrtve rata – ROSA
 85. Mladi hrast
 86. Udruga Vestigium
 87. OAZA – Održiva Alternativa ZAjednici
 88. Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama
 89. SINDIKAT UMIROVLJENIKA HRVATSKE
 90. Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije
 91. Udruga roditelja i djece Dravet sindroma
 92. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU
 93. Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije
 94. DEBRA, društvo oboljelih od bulozne epidrmolize
 95. Udruga za podršku oboljelima od multiplog mijeloma MijelomCRO
 96. Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka
 97. Udruga umirovljenika Šibice grad Zaprešić
 98. Udruga za Wolf-Hirschhorn Sindrom
 99. Udruga za podizanje kvalitete življenja Flyer
 100. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME
 101. Udruga MS tim Hrvatska
 102. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Dva skalina”
 103. Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije
 104. Osmijeh – udruga za terapijsko jahanje
 105. Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje
 106. Udruga ekomuzej Bistra
 107. Hrvatska udruga leukemija i limfomi
 108. Udruga roditelja djece s posebnim potrebama ”Put u život”
 109. Hrvatska udruga oboljelih od Gaucherove bolesti
 110. Kreativni studio Zvrk
 111. Institut za stručno usavršavanje mladih
 112. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
 113. Udruga za skrb o starijim i nemoćnim osobama “Dodir nade”
 114. ODRAZ – Održivi razvoj zajednice
 115. PUT DO USPJEHA
 116. Centar za otkrivanje talenata i cjeloviti razvoj djece i mladih “TALENTLAB”
 117. Udruga Pomoć starijim osobama
 118. Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja UNUO
 119. Lokalna akcijska grupa ”SAVA”
 120. Hrvatsko debatno društvo
 121. Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji”
 122. Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN”
 123. Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice
 124. CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
 125. Splitsko-dalmatinska udruga spinalno ozlijeđenih
 126. Zajednica Pape Ivana XXIII
 127. Klub trudnica i roditelja Split
 128. Hrvatska udruga za alzheimerovu bolest
 129. San Patrignano
 130. Udruga za promicanje književnosti i kulture Skribonauti
 131. Mavena – 36 njezinih čuda
 132. Udruga roditelja djece s oštećenjem vida i dodatnim teškoćama u razvoju OKO
 133. Udruga savjetovališta “Uz tebe sam”
 134. Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje
 135. Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis
 136. Udruga invalida rada Zagreba
 137. Udruga FOLLOw ME
 138. Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir
 139. Udruga gluhoslijepih osoba Grada Zagreba
 140. KINO KLUB SISAK
 141. Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti – Prizma
 142. Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota
 143. Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije
 144. Udruga osoba s invaliditetom VUKA Vukovar
 145. Crveni leptir – Hrvatska udruga za pomoć i podršku oboljelima od lupusa
 146. Konjički klub Appaloosa
 147. Taekwondo klub Dubrava
 148. Građanska inicijativa “Moj grad Sisak”
 149. Ambidekster klub
 150. Udruga žena Vukovar
 151. Udruga za sindrom Down – Zagreb
 152. LOKALNA AKCIJSKA GRUPA “SJEVERNA ISTRA”
 153. Udruga Terra
 154. Lokalna akcijska grupa u ribarstvu “Tri mora”
 155. Hrvatska škola Outward Bound
 156. Zaklada Čujem, vjerujem, vidim
 157. Biovrt – u skladu s prirodom
 158. Dramski studio slijepih i slabovidnih “Novi život”
 159. Organizacija Status M
 160. “Fala”- udruga za promicanje socijalne osjetljivosti, zaštite i poboljšanja kvalitete života i popularizacija terapijskog i rekreativnog jahanja
 161. Udruga Zora
 162. Atelje Yellow time
 163. Udruga Liburnia film festival
 164. Fotoklub Rijeka
 165. Udruga “Brsečki česan”
 166. KLUB MLADIH TEHNIČARA GORNJI GRAD
 167. Udruga Diston
 168. AVANTI! Centar avangardi
 169. Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter
 170. Udruga Ri Rock
 171. Konjički Klub Istra Star
 172. Kazališna radionica MALIK Rijeka
 173. Klub za starije osobe “Mariška”
 174. Društvo istraživača mora – 20000 milja
 175. Kulturno-umjetnička udruga Akt
 176. Omladinska udruga Podum (OU Podum)
 177. Udruga građana Stakleni svijet
 178. Udruga za razvoj civilnog društva SMART
 179. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Pčelice”
 180. Nezavisna udruga mladih
 181. DRUŠTVO TJELESNIH INVALIDA GRADA RIJEKE
 182. Miramida Centar – Regionalne razmjene mirovnih iskustava
 183. Društvo multiple skleroze Zagrebačke županije
 184. Centar za psihološku podršku i razvoj “Pričaj mi”
 185. Udruga osoba s invaliditetom Križevci
 186. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka
 187. Savez studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva
 188. Udruga MoSt
 189. UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA
 190. Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu “Impress” Daruvar
 191. Udruga za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI
 192. INFORMO-udruga za poticanje zapošljavanja, stručnog usavršavanja i obrazovanja
 193. Kulturno umjetničko društvo Čiče, Novo Čiče
 194. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 101. br ZNG-a/HV-a, Zagreb-Susedgrad
 195. Savez udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH
 196. Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Grada Zagreba
 197. Udruga socijalnih radnika Zadar
 198. Udruga za autizam Bjelovar
 199. Udruga mladih i studenata SplitMisli
 200. Udruga mladih Feniks
 201. Udruga Kultura Nova
 202. Hrvatska udruga za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti (HUMRSPTZ)
 203. Udruga za autizam “Pogled”
 204. Udruga za autizam – Zagreb
 205. Udruga osoba s invaliditetom Daruvar

koordinacijja i vlada

kolaž vlada

 

 

 

Podijelite s prijateljima