“Menadžeri reagriaju na promjene, lideri ih stvaraju.

Menadžeri komuniciraju, a lideri ih nagovaraju.

Menadžeri upravljaju grupom, lideri ju vode.

Menadžeri odgajaju, a lideri se rode.

Menadžeri žele biti heroji, lideri na herojstvo potiču.

Menadžeri realiziraju plan, a lideri prodaju priču.

Menadžeri žele imati vlast, lideri vlast podijele.

Menadžeri nas tjeraju na rad, a lideri nas vesele. “

(Velimir Srića)

Zaista postoji velika razlika između uloge menađžera i lidera. Menadžeri su zaduženi za administraciju, kontrolu, planiranje i koordinaciju. Lideri tim potiču i motiviraju, stvaraju vizije, upravljaju promjenama i nadahnjuju. Oni imaju sposobnost utjecaja na ponašanje ljudi i mijenjanje njihova sustava vrijednosti.

Menadžer je više sklon pravilima, procedurama, redu i iskustvu. On je usmjeren na tekuću godinu i postojeće poslovanje. Glavni cilj kojim se rukovodi je efikasno upravljanje sustavom, kakav on jest. Lider je s druge strane usmjeren na inovacije, voli ekspreimentirati, istraživati i mijenjati poslovanje i stvarati bolju budućnost. I jedna i druga uloga potrebne su u jednoj uspješnoj organizaciji i bez obje sustav ne bi funkcionirao. Lider bez menadžera je kao mozak bez ruku, a menadžer bez lidera je nalik na ruke bez mozga i srca.

Prema V. Srića (Sve tajne harnomičnog vođenja), donosim temeljna razlikovanja.

Menadžer je bezličan, voli upravljati stvarima, unapređuje postojeće, planira i kontrolira, racionalan je, usmjeren na rezultat, igrač na sigurno, gradi stabilne procedure, cijeni iskustvo, održava stanje. On posjeduje pomirljiv karakter i igra na sigurno, pritom nikoga ne izazivajući.

Lider posjeduje jaku karizmu, voli upravljati ljudima, donosi novitete, stvara vizije i motivira, emotivan je prema poslovanju i ljudima, pokreće ga izazov, inovira i istražuje, cijeni ideje i vodi u promjene. On je sklon riziku i često pokazuje agresivnost prema osobama koje se ne slažu s njegovim idejama. Pokazuje da se bez pojedinaca može, ukoliko ugrožavaju njegove ideje. Ono na što menadžer ljude tjera, lider dobije bez traženja.

Idealna situacija je kada je vođa i organizator i deorganizator u isto vrijeme. Zvuči jako idilično, ali je i moguće. Kao organizator, on brine da organizacija dobro funkcironira i da je spremna na izazove. Kao deorganizator, vođa stvara iznenađenja, uvodi promjene i gura sustav prema naprijed. Iz iskustva znamo da se svaka organizacija mora mijenjati u skladu s tržišnim promjenama i da je to jedino što osigurava opstanak i razvoj.

Dobar vođa posjeduje umijeće hramonije i održavanja postojećeg stava, kao i majstorstvo reorganizacije i harmonije budućnosti. Od dobrog vođe očekuje se da ima svoj stil i razvija pristup rukovođenju koji najbolje odgovara njegovim karakternim osobinama. Ne možemo biti ono što nismo, zato niti nema smisla to pokušavati. Ipak, ono što vođe trebaju je mijenjati se, raditi na sebi i učiti, razvijati se, napredovati i truditi se biti bolji.

Idealni vođa je kombinacija nesavršenih karakteristika, koje savršeno djeluju zajedno. Stoga je recept za uspješno vodstvo neupitan: iskoristiti i unaprijediti vlastite potencijale i potencijale tima u spoj jedinstvenih neasvršenosti. Vjerujmo u sebe i već smo na pola puta do uspjeha. Sretno na tom putu….

Napisala: Tihana Pandl

Fotografija preuzeta s: Unsplash

Podijelite s prijateljima