„Svi smo ovdje iz istog razloga – kako bismo postali mudriji i naučili voljeti. To možemo činiti kroz gubitak kao i kroz dobitak, imajući i nemajući, kroz uspjeh i neuspjeh. Samo moramo otvoriti srce i učiti iz životnih primjera.“ – riječi su ovo dr. Rachel Naomi Remen koja se, uz liječničku praksu, dugi niz godina nosila i sa svojom bolesti. Vrlo rano dijagnosticirana joj je Crohnova bolest uslijed koje je morala proći nekoliko teških operacija abdomena, trpjela bolove, nosila stomu.

Dr. Remen smatra da se bolest događa i zato da bismo spoznali neku dublju istinu i mudrost te tako postali cjeloviti. Kroz vlastito životno iskustvo spoznala je svoju ranjivost isto tako kao i snagu, naučila puno o sebi, upoznala se.

Nalazeći se i u ulozi pacijentice i u ulozi liječnice uvidjela je važnost liječnikova pristupa pacijentu.

“Liječnikov um, obrazovanje i iskustvo značajna su pomoć kod dijagnoze i liječenja bolesti, ali samo liječnikovo srce ima moć iscjeljenja. Samo humanost može liječiti ljude”, riječi su dr. Remen.

S ciljem pomoći budućim liječnicima osmislila je program „Healer’s Art“  koji se provodi u nekim medicinskim institucijama širom svijeta. Ciljevi ovog programa su:

 • pružiti podršku studentima medicine u prepoznavanju, vrednovanju, poboljšanju i očuvanju ljudske dimenzije zdravstvene zaštite i liječničkog poziva
 • prepoznati vlastitu potrebu za brigom o sebi kako bi mogli pružiti dobru skrb pacijentima i izbjegli izgaranje
 • identificirati strategije i alate za tugovanje te prepoznati proces žalovanja kao dio samoliječenja
 • prihvatiti da postoje gubici koji se ne mogu popraviti
 • priznati i prepoznati prisutnost duhovne dimenzije u medicinskoj praksi
 • osnažiti se za razgovor o smrti, gubicima, nepoznatom
 • potaknuti osobnu predanost medicinskom pozivu kao takvom
 • potaknuti otvorenost i dijalog među kolegama u struci kao i s pacijentima
 • osvijestiti liječnike da je njihovim pacijentima njihova ljudska dimenzija važna koliko i ona profesionalna
 • potaknuti kako strahopoštovanje prema životu, jačanje altruističkih vrijednosti, osjećaj poziva i vrijednost služenja
 • potaknuti suosjećajnu skrb i istraživanje ljudske dimenzije medicine o kojoj se rijetko govori tijekom medicinskog obrazovanja

Rad dr. Remen s pacijentima ogleda se i u ritualu koji je uvela u svoju praksu rada s oboljelima od raka. Prije teške operacije, pretrage ili sličnog dr. Remen predložila bi svom pacijentu da se nađe s obitelji ili krugom bliskih osoba i da na taj susret ponese jedan kamen veličine dlana.
Nakon što svi sjednu u krug, jedan po jedan bi, držeći kamen u ruci, izrekao svoje iskustvo u nekoj teškoj situaciji navodeći neku svoju osobinu koja mu je tada pomogla da iznese tu situaciju (snagu, unutarnji mir, odlučnost, smisao za humor, vjeru, povjerenje u liječnike, optimizam ili drugo). Osoba bi u kamen izgovorila tu osobinu i predala mu tako dio svoje snage za borbu s bolešću. Oboljeli bi, uzevši taj kamen bivali osnaženi i nadahnuti podrškom svojih najmilijih. Često bi taj kamen nosili sa sobom i držali uza se tijekom operacije.

Nemali broj istraživanja kao iskustava potvrdio je koliko je za uspjeh liječenja važno pacijentovo povjerenja u liječnika kao i dobar odnos među njima.

Danas kad smo zbog pandemije koja ne jenjava svi još ranjiviji i distanciraniji ljudski pristup možda je još važniji.

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Podijelite s prijateljima