Život u istom prostoru s članovima obitelji nerijetko zna postati izazovan, stresan, ali ima i svojih prednosti. Posebno ćemo se osvrnuti na međuljudske odnose između članova obitelji koji pripadaju različitim generacijama.

Međugeneracijski odnosi u obitelji mogu se opisati kao suživot nekoliko različitih generacija, a posebice su izraženi ukoliko je obitelj proširena te se sastoji od bake i djeda, roditelja i djece. Naša kultura je takva da nije neobično da u istoj kući ili neposrednoj blizini živi cijela obitelj, 3 ili više generacija.

Kao što je već navedeno, međugeneracijski odnosi donose mnoge prednosti i izazove. U nastavku možete pročitati više o čarima dijeljenja prostora i suživota s članovima obitelji.

Izazovi koje donosi suživot s članovima obitelji koji pripadaju različitim generacijama:

  • Sukobi vezani uz financije
  • Različiti stavovi vezani uz odgoj djece
  • Nesklad oko društvenog života (npr. stariji članovi više cijene vlastiti mir, dok mlađi često dovode prijatelje na druženje)

Osim izazova, postoje i brojne prednosti koje donose međugeneracijski odnosi:

  • Sigurnost koju pružaju stariji/roditelji
  • Pomoć oko djece i kućanskih poslova
  • Mogućnost učenja novih vještina (stariji od mlađih, ali i mlađi od starijih)

Možemo zaključiti kako se dobri i snažni međuljudski/međugeneracijski odnosi izgrađuju kroz vrijeme, održavaju i zahtijevaju konstantan trud svih članova odnosa. Nema recepta za uspjeh, već je potrebno ulagati vrijeme, trud i ljubav u sve odnose te funkcioniranje sa svim članovima.

Napisala: Lucija Herman

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima