Provođenjem projekta Krugovi podrške za starije osobe, udruzi Krugovi i partnerskim organizacijama te volonterima projekta pružena je mogućnost jačanja kapaciteta organizacije kroz brojne webinare i prekogranične masterclassove. Voditeljica projekta Petra Klasić i volonterka studentica socijalnog rada Gabrijela Bušić u svibnju su bile na prvom masterclassu u ciklusu. Produbile su svoje znanje na temu Masterclassa: EU vrijednosti na djelu – Povezivanje lokalnih zajednica s EU institucijama u zaštiti EU vrijednosti. Ova znanja koristit će Krugovima i timu od 15 mladih volontera, koji se kroz ovaj projekt educiraju i osnažuju za zagovaranje prava starijih osoba.

Udruge civilnog društva širom Hrvatske i Slovenije prisustvovale su na prvome Masterclassu održanome od 13.5.2024. do 17.5.2024. u Medulinu. Među 47 organizacija civilnog društva sudjelovala je i udruga Krugovi. Radionica je trajala 36 radnih sati ispunjena različitim predavanjima, raspravama, radovima u manjim grupama, praktičnim vježbama i storytellingom. Za vođenje radionice odabrano je 16 stručnjaka i stručnjakinja koji dolaze iz institucija za zaštitu ljudskih prava, akademske zajednice i pravnog sektora iz Hrvatske i Slovenije, ali i drugih zemalja EU.

Svakoga dana naglasak je bio na drugoj temi. Prvi dan nametnulo se pitanje „Kako nam međunarodni i nacionalni pravni dokumenti, mehanizmi i institucije mogu pomoći u borbi za ljudska prava i zagovaranja?“. Svoj odgovor našle su u praksi gošće Katarina Bervar Sternard (PIC, Slovenija), Nataša Posel (Amnesty International Slovenija) i Andrea Jelovčić (Centar za mirovne studije, Hrvatska).

Drugi dan ispunila je tema zagovaranja kroz nacionalne putokaze. Organizacije civilnog društva upoznale su se s institucionalnim mehanizmima za zaštitu temeljnih prava i vrijednosti Europske unije. U hrvatskome programu sudjelovale su predstavnici sva četiri pravobraniteljska ureda: Višnja Ljubičić (Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova), Darijo Jurišić (Pravobranitelj za osobe s invaliditetom), Dijana Kesonja (Zamjenica Pučke pravobraniteljice), Maja Gabelica Šupljika (Zamjenica Pravobraniteljice za djecu). Dotaknuli smo se i teme uloga redovnih i specijaliziranih sudova: što su, kako ih i kada koristiti objasnila nam je odvjetnica Vesna Alaburić. O pojašnjenju uloga Ustavnog suda vrhunski se pobrinula Sanja Barić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Za kraj, kako bismo dobili potvrdu da je sve moguće uz puno truda, svoje nekadašnje kampanje predstavili su nam Zoran Grozdanov (CeKaDe, Rijeka) i Enes Ćerimagić (Zelena akcija, Zagreb).

Cilj trećega dana bio je povećati znanja sudionika o dostupnim pravnim mehanizmima za zaštitu i zagovaračke aktivnosti na razini EU. Prvi izlagač na tome području bio je Matthieu Birker, savjetnik Povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe. Zatim Amandine Le Bellec, suradnica za informiranje pri uredu EU Ombudsmana te Walderud Heller, FRA. Upoznali smo se i s ulogama Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske Unije te kako EU institucije možemo koristiti za zagovaranje. Prije navedenih izlaganja prvo smo razradili teme međunarodnih konvencija: Povelju o temeljnim pravima EU i Europsku povelju o ljudskim pravima, Istambusku konvenciju i horizontalne pollitike EU o ravnopravnosti spolova te Aarhušku konvenciju i Aarhus compliance committee.

Četvrti dan bio je trening dan. Cilj je bio primijeniti nacionalne, EU i međunarodne mehanizme. Treneri su simulirali dva slučaja na kojima su sudionici imali priliku učiti i primijeniti naučeno iz prethodnih dana.

Peti dan obilježen je nadahnujućim storytellingom Katarine Bervar Sternad (Pravna mreža za varstvo demokracije) te završnim zaključcima i evaluacijom radionice.

Podijelite s prijateljima