Korektan i profesionalan odnos najmanje je što smo dužni svojim kolegama na poslu. Za razliku od privatne sfere, na poslu ne možemo uvijek birati osobe s kojima moramo surađivati.
S nekim kolegama od prvog dana surađivat ćemo s lakoćom, a s nekima ćemo suradnički odnos trebati graditi iz dana u dan. Kad naiđu problemi ne treba odustati, nekim ljudima treba duže da shvate koliko je važno imati dobre odnose s kolegama.

Loši međuljudski odnosi na poslu izvor su velikog stresa za sve u kolektivu. U sredini u kojoj su natjecanje i konkurencija važniji od odnosa, svaki je pojedinac usmjeren uglavnom samo prema svom cilju i samopromociji. Međusobna suradnja nije na cijeni i svatko je svakome vuk.

S druge strane, što je više suradnje, timskog rada, međusobnog uvažavanja i tolerancije, atmosfera je pozitivnija, komunikacija među kolegama otvorenija, problemi se lakše rješavaju.

Svatko od nas u određenoj mjeri kreira atmosferu u svojoj radnoj sredini. Vlastitim primjerom možemo doprinijeti da se loša situacija promijeni na bolje ili pak da se dobra situacija pogorša.

Na prvom mjestu treba nam biti naš savjesno i korektno odrađivanje posla. To ne isključuje dobre i suradničke odnose s kolegama. Konflikte je poželjno rješavati smireno i argumentirano, bez ulaženja u otvorene sukobe. U najvećem broju slučajeva radi se o problemima koji se daju riješiti i koji nisu tako veliki kako nam se čine na prvi pogled.

Vlastita promocija (samopromocija) ne bi nam smjela biti na prvom mjestu. Nije u redu isticati uvijek samo svoje ideje, svoj doprinos.
Kad god smo u prilici, bilo bi dobro priskočiti kolegama u pomoć, uvažiti njihovo mišljenje ili prijedlog, saslušati ih, dati im priliku. Na taj način pokazujemo da smo osoba s kojom mogu računati.
Nije poželjno sudjelovati u širenju glasina, raspravljati o privatnim sferama života svojih kolega, ogovarati, podmetati loše rezultate, blatiti kolege. Uvijek je dobro imati na umu da ono što govorimo najviše govori o nama samima, a puno manje (ili ništa) osobi o kojoj govorimo.

Suradnja i međusobno uvažavanje provjereni su i jedini ispravni put ka uspjehu i osobnom zadovoljstvu.

 

Preuzeto s: www.prakticanzivot.com

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima