Pokretačka snaga ove mješovite pjevačke skupine krije se u ljubavi prema tradiciji kako Hrvata tako i nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a svojim nastupima oduševljava gledatelje i slušatelje gdje god se pojavi. Misao vodilja samog rada i pristupa je osobna kvaliteta i sposobnost pojedinca koji može donijeti određenu ulogu i zainteresirati publiku dok ga ostali u tome prate.

MedjuWodje imaju posebnost u pjevnom i plesnom izvođenju, uz pratnju koju izvode na hrvatskim tradicijskim glazbalima, a tijekom proteklih 15 godina rada svake godine pojavljuju se na nastupima s oko stotinjak različitih izvedbi. Valja istaći nastupe na televiziji u emisiji Lijepom našom, predstavljanje županije na državnim smotrama 2008., 2011., 2013.-2019. u kategoriji folklornih zborova te dobivanje brojnih nagrada i plaketa; gostovanja u Makedoniji, Mađarskoj, Rumunjskoj, BiH, Njemačkoj, Crnoj Gori… sudjelovanje u mnogim radijskim emisijama i nastupe na festivalima diljem Hrvatske.

389277_442090999136145_268834026_n

Strumica, Makedonija, 2012.

Predsjednik i voditelj GKC posebno ističe imena članova koji  su prošli ili su sada sudionici Mješovite pjevačke skupine MedjuWodje: Tamaru Kožuhar, Anitu Medner, Dubravku Panić, Romanu Fezi Martinić, Renatu Badanjak, Manuelu Vugrinović, Ivana Španića, Dražena Kopreka, Filipa Martinića, Vjekoslava Martinića, Krešu Palijana,  Ines Medner, Martinu i Barbaru Tkalčević, Mihaelu i Luku Kramarića, Silviju Mrkonja, Hrvoja Mlinarića,  Marka Bratkovića, Maju Maček Čojić, Josipa Čretni, Nikolinu Pitner, Nikolinu Havranek, Natašu Herek i Velimira Hereka, Tomislava Brajdića, Vladimira Barbarića, Nikolinu Marenić, Kristinu Kovar, Katarinu Matovina, Milivoja Muhvića, Ivicu Tomljenovića, Mateu Čukman i Helenu Šoufek.

GKC je sunositelj projekta Garešnici od srca, odnosno  smotre pučkih napjeva i tradicijskih glazbala pod nazivom Ja dudaš, ti tamburaš i projekta Marinje u Garešnici kada održvaju koncerte Marijanskih pjesama u garešničkoj župnoj crkvi.

1

S proslave 10. obljetnice GKC-a, 2014.

Slobodno se može reći da nije bilo obitelji Martinić, grad Garešnica ne bi imao Gareš’ki kulturni centar, stoga valja u najkraćim crtama predstaviti obiteljski mali sastav Trio Martinić koji je pokretačka snaga GKC-a od osnivanja, istraživanja, obrađivanja glazbene građe, uvježbavanja i postavljanja na scenu zamišljenih njihovih koreografija, solističkog izvođenja i prezentiranja koje može poslužiti kao primjer mnogima koji se bave folkornom i glazbenom umjetnošću.

Napisao: Vjekoslav Martinić

 

 

 

 

 

Podijelite s prijateljima