Možda jedna od najvećih životnih lekcija bila mi je riječ od samo dva slova. Riječ „Ne“. Ta neizgovorena dva slova učinila su me nezadovoljnom, nesretnom, ponekad i frustriranom, ali i vadila iz mene ono najgore kao jedne mlade osobe pune života. Ja sam onaj tip čovjeka kojeg bi današnja mladež opisala kao „people pleaser“, odnosno za vas malo starije, čovjek koji udovoljava svima. Svakako je važno napomenuti da u cijelom tom procesu osoba izgubi identitet, karakter i vlastito „ja“. 

Sve to počinje ulaskom u loše društvo ili negativan krug ljudi, ulaskom u odnose sa osobom za koju mislite da je poznajete, ali u stvarnosti je to samo još jedan stranac ili pak prihvaćanjem određenog posla za koji već unaprijed znate da vas neće usrećiti. U svakodnevnim interakcijama susrećemo se sa riječju „Ne“ koja možda u trgovini ne zvuči kao da ju je teško izgovoriti, ali u važnim životnim trenucima, vrijedi i nju razmotriti kao opciju. Mene je riječ „Ne“ zaobišla. Štoviše, nije čak niti bila razmotrena kao opcija. Dovela me do razine gdje se u svojoj dvadesetoj godini osjećam kao da imam četrdeset, gdje kao mlada tinejdžerica društvo i zabavu nisam vidjela jer sam trčala za novcem radije nego za uspomenama.

Naučila me da nije svaki čovjek prijatelj niti da je srodna duša ona zbog koje se iz dana u dan sve više gušiš iznutra. Naučila me, ali uči i dalje koliko je važno imati hrabrosti izgovoriti ju i time spasiti samoga sebe. Spasiti se od patnje i života ispunjenog žaljenjem za prošlošću jer je „ prije bilo bolje“. Ima i dalje nade za sve nas. I dalje možemo izvući sretniji kraj. Samo si postavite pitanje „Volim li samoga sebe dovoljno?“

Tekst napisala: K. M. C

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima