Najveća greška  je nepripremljenost osobe za intervju za posao. Kada niste dovoljno pripremljeni, ne znate što trebate pitati, očekujete da ‘oni’ nešto pitaju vas, što znači da ćete biti u pasivnoj poziciji očekivanja. Poslodavci najčešće ne traže pasivne već prodorne, komunikativne i samoinicijativne osobe.

Saznajte što je više moguće o tvrtki u kojoj očekujete zaposlenje. Raspitajte se točno o svim etapama koje trebate proći prije nego dobijete posao: postoji li pismeno testiranje, usmeni razgovor, piše li se kakav esej, koje je potvrde potrebno nabaviti, na kojem jeziku će se obavljati testiranje i drugo.

Vaši odgovori neka ne budu prekratki niti predugački. Pronađite umjerenost i u odgovaranju na pitanja. U dvije, tri rečenice, jasno i mirno odgovarajte na pitanja.

Pazite da ne zvučite očajno uslijed silne potrebe da dobijete posao. To poslodavca može odbiti.

Priprema za razgovor pomaže nam da ne zablokiramo, da se sjetimo važnih informacija poput imena firme u kojoj smo radili ili osobe koja nam je bila nadređena na posljednjem radnom mjestu.

Sve informacije u životopisu trebale bi biti istinite, točne i precizne.

Osobito je važno ne kasniti na razgovor. Osim toga, važno je utišati mobitel da ne zazvoni uslijed razgovora za posao.

Kakav ćemo dojam ostaviti ovisi i o našem odjevnom stilu. primjereno poslovno odijevanje može utjecati na to kako će nas poslodavac doživjeti.
Evo jednog korisnog iskustva: Ispitanica je bila na testiranju za posao u jednoj banci. Rečeno joj je nakon toga da će od njih 300 kandidata pozvati 10 osoba na razgovor te da će im se javiti istoga dana do 13 sati. Kako je do tog vremena nitko nije nazvao, ispitanica je otišla kući i potom u grad na kavu, obučena u traperice i japanke. Nakon pola sata nazvali su je da što prije dođe na razgovor za posao. Otišla je obučena u traperice i japanke jer nije imala vremena otići kući i presvući se. Pouka? Ostanite spremni za razgovor za posao barem taj dan kad vam je rečeno da će vas kontaktirati.

Predugi pregovori oko plaće smanjuju vjerojatnost zapošljavanja. Fleksibilnost ne mora isključivati jasan stav. I prebrzo pristajanje također može djelovati odbojno, ukazivati na osobu bez stava, koja ne cijeni dovoljno svoj rad. Budite pripremljeni za razgovor o plaći i eventualnim kompromisima o kojima bi moglo biti riječi.

Preuzeto s www.prakticanzivot.com

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima