U gotovo svih žena koje su oboljele od raka dojke utvrđen je dosljedan obrazac ponašanja – većinu svog života posvetile su brizi za nekoga drugoga i rijetko kada i rijetko kome rekle bi ‘ne’. Emocije su čest okidač za razne bolesti, od raznih oblika karcinoma do srčanih bolesti i dalje.
Zdravlje, prosperitet, ljubav i samoizražavanje najvažnija su područja života svakog pojedinca. I svakome od tih područja dužni smo posvetiti dio svog vremena želimo li živjeti skladno i ispunjeno.
Žene su sklonije stavljati sebe na drugo mjesto, a supruga, djecu, posao, kućanske obaveze, širu obitelj i sl. na prvo. Nitko nije ‘programiran’ u potpunosti negirati sebe i svoje potrebe i takvo postupanje kroz duži period nosi ozbiljne posljedice za tijelo i dušu.

Pomaknite svoje unutarnje granice, budite si važni i ponekad sebe stavite na prvo mjesto, a ostalo vrijeme stavite sebe uz bok ostalima.
To se ne može naučiti za jedan dan, ali i najduži put započinje prvim korakom. Razmislite o onome što je vama važno, što vi želite od života, što biste promijenili da možete i napravite mali korak prema ispunjenju. Budite dosljedni i uporni i uvidjet ćete da svijet neće zadesiti totalna katastrofa, obitelj se neće raspasti, posao neće propasti…

E sad, nakon ovoliko poticanja, red je napisati i kako to početi činiti. Odakle početi govoriti ‘Ne’?

Bit će vam teško odmah govoriti ‘Ne’ osobama. Zato krenite govoriti ‘Ne’ vašim poslovima. Nađe se prazan prostor u danu kada npr. djeca budu s tatom vani ili na rođendanu ili suprug na putu i zapravo ne znate što biste prije – veš, podove, suđe, dogovor s prijateljicom (kojoj ste obećali) i tako redom… poslova kao u priči, a zapravo biste najradije malo odahnuli.

Sjednite 5 minuta, samo duboko dišite i svakim udisajem zamišljajte kako imate toliko puno stvari za obaviti da ne znate odakle krenuti, a svakim izdisajem izgovarajte: ‘Ne! Ja sam važna.’ Ili ‘Ne, želim odmor.’ Ili ‘Ne, želim stati’. Ili što god vam drugo padne na pamet.

Ako svaki dan sjednete sami sa sobom barem 10 minuta – ono što će se s vremenom početi događati jest fokusiranje na bitno. Tko je važan ili važniji? Ja ili svi ti poslovi. Ako mene ne bude, poslove će raditi netko drugi. Svi će se snaći i bez mene.Ja sam jedna i nezamjenjiva. Želim stati. Što želim još? Prošetati drvoredom lipa? Otići otplivati? Otići u kino.  I kad pronađete odgovor što želite, učinite to. Nastojte to učiniti svaki tjedan. Barem jednom. Svidjet će vam se. I tada, kada iskusite kako je dobro, lakše ćete  se boriti za to, lakše ćete reći ‘Ne’ onima ili onome što vas može spriječiti da to ostvarite.

Preuzeto s: Praktičan život

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima