Odmor je važan preduvjet za zdravlje tijela i psihe. Najvažniji je onaj noćni. Nedostatak sna uzrokuje niz zdravstvenih problema i otežava funkcioniranje tijekom dana. Uloga odmora u našim užurbanim životima uglavnom je podcijenjena pa stoga odmor zanemarujemo i ne prakticiramo u dovoljnoj mjeri i na dobre načine.

Ukoliko nismo u prilici spavati dovoljan broj sati i kvalitetno tijekom noći, povremeno rješenje može biti i kvalitetan dnevni odmor poput drijemanja od pola sata do sat vremena. No, tu su i oni mali, parminutni odmori koji nam pomažu da brzo obnovimo energiju, povratimo snagu i koncentraciju za nastavak dana.

Odmor obnavlja tijelo i psihu. To je prilika za resetiranje.
U svijetu u kojem je užurbanost način života,  skloni smo na odmor se gledati kao na luksuz koji si ne možemo priuštiti. Odmor nije luksuz i trebamo ga baš kao i hranu i vodu, san…

Što je odmor? A što nije?

Odmor nije nešto što bismo trebali prakticirati samo onda kad osjetimo premorenost, iscrpljenost, pad koncentracije ili slično.

Izležavanje pred TV ili nekim drugim ekranom, prevladavajući je način shvaćanja i prakticiranja odmora. No, dok gledamo televiziju mozak i dalje užurbano radi, tako da zapravo ne odmaramo i to ne bi trebao biti jedini ili najčešći vid odmora.

Odmor može biti i aktivan – ugodno provedeno vrijeme uz dobru knjigu, u dobrom društvu, u šetnji, u opuštajućoj atmosferi.

No, par puta u danu po par minuta, gdje god se nalazili, trebali bismo prekinuti sve aktivnosti, i mentalne i fizičke, zastati, isprazniti glavu – usmjeriti se na vlastito disanje i meditirati. Nije riječ o nekoj kompliciranoj i teško dostižnoj meditaciji. Nema jedinstvenog ili propisanog načina pa možete sami osmisliti svoj način meditiranja. Važno je da se umirite i obnovite energiju, povratite ravnotežu.

Tekst preuzet: www.prakticanzivot.hr

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima