Uvođenjem nekih promjena u svoj život možemo značajno unaprijediti njegovu kvalitetu i osjećaj zadovoljstva njime. U nastavku teksta navest ćemo samo neke, a svatko za sebe najbolje može znati što i kako može da bi se osjećao bolje, ispunjenije i zadovoljnije.

Prakticiranje zahvalnosti

„Zahvalnost je navika kojom mijenjamo svoj svijet bez da se išta u njemu promijeni.“
Brojne su situacije i dobra na kojima možemo biti zahvalni no, dogodi se da ih počnemo podrazumijevati i zaboravimo na njihovu vrijednost u našem životu, usredotočeni na ono što nemamo ili nam nedostaje. Previđamo niz „malih“ stvari i događaja koji nas izgrađuju, oblikuju i obogaćuju naš život na beskrajno puno načina. Zahvalnost nas usredotočuje i usmjerava pažnju prema pozitivnim trenucima u danu, a kako ono na što smo fokusirani raste – o tome razmišljamo, to producira naše osjećaje i mijenja naše raspoloženje. Prakticiranje zahvalnosti smanjuje osjećaj nezadovoljstva i depresivne osjećaje, razvija osjećaj strpljivosti, umiruje i potiče kvalitetniji san. K tome, potiče bolje odnose s ljudima oko sebe.

Pauze od društvenih mreža

Svatko od nas na svoj način doživljava svijet i sebe u njemu. Na to utječu sva naša dosadašnja iskustva, vrijednosti i uvjerenja. Društvene mreže nedvojbeno imaju niz prednosti no, ukoliko je to jedini ili pretežiti filter kroz koji gledamo svijet moramo znati da:

  • narušavaju percepciju stvarnosti (dajući nam uglavnom nerealnu/iskrivljenu sliku stvarnosti
  • navode nas da se uspoređujemo s drugima
  • potiču nas da tražimo potvrdu izvana (u vidu likea ili komentara)
  • udaljavaju nas od stvarnosti (propuštamo živjeti stvarnost, družiti se „u živo“, osjetiti drugo ljudsko biće u punini i dobiti osjećaj doživljenosti od drugoga/drugih)
  • potiču ovisnost
  • drugo

Svakodnevno pospremanje

“Želiš li promijeniti svijet, prvo pospremi svoj krevet!” naslov je motivacijske knjige Williama H. McRavena. U svakodnevnom životu potrebna nam je nekakva struktura. Katkad je to nešto tako jednostavno kao što je pospremanje kreveta ili svoje sobe. Važno je pokrenuti se i napraviti ono što možemo. Pospremanjem vlastitog kreveta dan započinjemo s uspjehom ispunjavajući mali, rutinski zadatak. To može biti poticaj za obavljanje drugih zadataka – ma kako mali bili, nisu beznačajni i mogu značajno doprinijeti osjećaju zadovoljstva na kraju dana.

Princip 20/80

Paretov princip ili Pravilo 80/20 glasi: 80% posljedica proizlazi iz 20% uzroka, 80% postignutog rezultata postiže u 20% od ukupnog vremena, 20% onoga što radimo utječe na 80% našeg života itd. Paretov princip pokazuje koliko je važno određivanje prioriteta u životu, bilo da se radi o privatnom, bilo da je riječ o poslovnom životu. Određivanjem prioriteta osiguravamo da:

  • bolje organiziramo vrijeme
  • najvažnije bude odrađeno
  • riješimo prvo ono najvažnije obaveza prema važnosti
  • fokusiranje na ono što trenutno radimo (jedan po jedan zadatak)

Meditiranje/vrijeme sa sobom/sada i ovdje

Meditiranje dokazano donosi brojne dobrobiti za dušu, um i tijelo. Tek nekoliko minuta dnevno, za psihu i tijelo, čini dobro. Kako je svaki početak težak, budite spremni na to da upuštanje u meditaciju ne mora uspjeti od prve. Za početak, važno je znati kako loša meditacija ne postoji. Svatko ima vlastiti način koji mu odgovara. Isprobajte neke i kad osjetite što vam odgovara pa to prakticirajte. Cilj meditiranja je rasterećenje od nepotrebnih, opterećujućih misli i briga na svakodnevnoj bazi te pronalazak mjesta u sebi koje će nas ispuniti mirom, radošću i smislom koji nam je potreban.
Pokušajte ne postavljati si visoka očekivanja. Najvažnije je naučiti se strpljivosti sa sobom, ustrajnosti i opuštanju u susretu sa sobom.

Vježbanje

Tjelesna aktivnosti i kretanje pružaju niz blagodati našem tijelu i psihi ( pružaju osjećaj zadovoljstva, energije i vitalnosti, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju, pružaju relaksaciju, omogućavaju kvalitetniji san, umanjuju osjećaj depresije i anksioznosti i brojnih drugih psihičkih poteškoća i dr.). Vježbanje oslobađa od stresa, poboljšava i stabilizira raspoloženje. Pronađite aktivnost u kojoj ćete guštati i koju ćete rado prakticirati. Budite ustrajni i stvorite naviku vježbanja jer tako možete značajno unaprijediti svoj život i osjećaj zadovoljstva njime.

Živite strpljivost i obzirnost prema sebi i polako prema naprijed. Prvi su koraci gotovo uvijek teški, svaki sljedeći lakši.

Preuzeto s: www.vratazdravlja.com

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima