Ako ste ikada imali odnos koji je naprasno prekinut, bez objašnjenja ili pravog završetka, znate koliko to može boljeti. Uzmimo za primjer da je druga osoba prekinula odnos bez da je na pravi način iskomunicirala zašto je to učinila. Odmah moram reći da smatram da zrele osobe to ne čine i da je ljudski pri kraju svakog odnosa ljudski porazgovarati o svemu što je bilo te da ste vjerojatno imali posla s nezrelom i problematičnom osobom.

No što sada kad se to već dogodilo?

Osjećamo se kao da smo u nekom paklenom limbu gdje nas prži sto muka neivjesnosti, žaljenja, ljutnje, tuge i još tisuću drugih boljki. Vjerojatno imamo i potrebu barem još jednom porazgovarati s tom osobom, doći do objašnjenja s njegove ili njezine strane što se zapravo dogodilo, ili čak obnoviti odnos.

Ovo se često događa u toksičnim prijateljskim i ljubavnim vezama koje su ionako bile turbulentne i nestabilne i ionako nisu funkcionirale.

Što nas zapravo u ovakvoj situaciji najviše boli? Boli nas što još uvijek imamo toliko toga za izreći, a nailazimo na zid, na zrakoprazan prostor u koji ne možemo ništa upisati jer je druga osoba vjerojatno zatvorila prema nama sve kanale komunikacije.

U tom slučaju prisiljeni smo zaključiti navedeni odnos sami sa sobom, a to je ono najteže jer za odnos je potrebno dvoje, a sada smo odjednom ostali sami. Sami sa svojim mislima, sami sa sigurno još mnogo osjećaja prema drugoj osobi.

U ovom slučaju predlažem Vam da svoje misli i osjećaje stavite na papir u obliku pisma toj osobi. Pustite da Vas vode slobodne asocijacije i pišite sve što Vam padne napamet, bez cenzure. Ne mora imati niti neku strukturu ili red, samo pišite. Možete pisati o sljedećem:

  • Što ste sve voljeli kod te osobe? Što Vam je u tom odnosu bilo lijepo?
  • Što sve niste voljeli kod te osobe? Što Vam je zadavalo patnju i probleme?
  • Kako se osjećate sada kada više nema načina da komunicirate s tom osobom? Što biste joj sve htjeli reći?
  • Kako je taj naprasan kraj utjecao na Vas emocionalno?
  • Što toj osobi posebno zamjerate?
  • Što je moglo biti rješenje problema da je osoba bila spremna raditi na Vašem odnosu?
  • Koje ste lekcije izvukli iz tog odnosa?
  • Da li sebe krivite za nešto u tom odnosu?
  • Da li sebi opraštate što nije moglo biti drugačije?
  • Da li biste primili natrag tu osobu da Vam se ispriča i čvrsto obeća da će raditi na sebi i promijeniti svoje ponašanje?

Ovo pismo druga osoba ne mora nikada pročitati. Ako je tako naprasno i bez objašnjena prekinula odnos s Vama, vjerojatno nije niti spremna čuti Vašu stranu priče. Ovo pismo je za Vas. Papir trpi sve. Neka Vam ovo pismo posluži kao svojevrsna katarza Vaših osjećaja i misli.

Nadam se da sam Vam barem malo pomogla.

Napisala: Lea Matijević

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima