Mnogi ljudi kažu da ne mogu uživati u sadašnjosti, jer se nešto dogodilo u njihovoj prošlosti. Budući da više nemaju ono što su imali u prošlosti, ne mogu imati ispunjavajući život. Budući da su u prošlosti bili povrijeđeni, danas ne žele prihvatiti ljubav. Budući da su nekoć napravili nešto zbog čega su požalili, sigurni su da će zauvijek ostati zli. Zbog nekog iskustva u kojemu se netko loše ponio prema njima, nikad neće moći oprostiti ili zaboraviti…

Često ne želimo shvatiti da to što se čvrsto držimo prošlosti- bez obzira na to kakva ona bila ili koliko je bila strašna- nanosi zlo samo nama samima. Drugima nije stalo do toga. Najčešće nisu ni svjesni o čemu je riječ. Ako odbijamo u potpunosti živjeti u ovom trenutku, tada nanosimo zlo samo sebi. Prošlost je završena i ne možemo ju promijeniti. Ovaj trenutak jedini je koji možemo doživjeti.

Donosimo nekoliko vježbi koje vam u tome mogu pomoći.

Opuštanje

Ova vježba pomaže da se oslobodimo emocionalne vezanosti uz prošlost i prepustimo joj mjesto u uspomenama. Prisjetite li se onoga što ste nosili u trećem razredu, uz tu odjeću zasigurno niste emotivno vezani. To je samo uspomena. I ostali događaji mogu postati uspomene.

Dok ih otpuštamo, postajemo slobodni i svu svoju mentalnu energiju možemo koristiti kako bismo uživali u ovom trenutku i stvarali bolju budućnost.

Napravite popis stvari koje ste voljni otpustiti. Koliko ste spremni na to? Obratite pažnju na svoje reakcije. Što ćete morati napraviti da biste otpustili prošlost? Koliko ste voljni učiniti? Kakva je razina vašeg otpora?

Opraštanje

Kada oprostimo sebi i drugima, to nas oslobađa prošlosti. Kad zapnemo negdje, to najčešće znači da bismo trebali još neke stvari oprostiti. Kad nam ništa ne ide od ruke, kad nismo prisutni u sadašnjem trenutku, to najčešće znači da se držimo za neki prošli trenutak.

Može biti riječ o kajanju, tuzi, povrijeđenosti, strahu ili krivnji, okrivljavanju drugih, bijesu, zamjeranju, a ponekad i želji za osvetom. Ta stanja proizlaze iz stana ne oprosta, kad odbijate otpustiti i naći se u sadašnjem trenutku. Ljubav je uvijek odgovor na iscjeljivanje bilo koje vrste. Put prema ljubavi uvijek vodi preko praštanja. opraštanjem se rastvaraju zamjerke i otvara prostor za razumijevanje.

Preuzeto iz knjige Kako iscijeliti duh i tijelo; Louise L. Hay

Fotografija: Unsplash

Podijelite s prijateljima