Donosimo nekoliko vježbi za oslobađanje od prošlosti.

Rješavanje zamjeranja

Mirno sjednite, sklopite oči i dopustite umu i tijelu da se opusti. Zamislite kako sjedite u zamračenom kazalištu, a pred vama je mala pozornica. Na tu pozornicu postavite osobu kojoj najviše zamjerate. Kad jasno možete vidjeti osobu na pozornici, vizualizirajte kako joj se događaju dobre stvari- stvari koje bi njoj nešto značile. Promatrajte tu osobu kako se sretno osmjehuje.

Zadržite tu sliku nekoliko minuta, a onda joj dopustite da izblijedi. Kada osoba napusti pozornicu, vi se popnite na nju. Promatrajte kako se sretno osmjehujete. Budite svjesni da je obilje svemira dostupno svima nama.

Ta vježba rastvara mračne oblake zamjeranja koje većina ljudi nosi u sebi. Nekima će ova vježba biti prilično naporna. Svaki put kada je radite, možete raditi s drugom osobom. Nakon mjesec dana osjetit ćete da postajete lakši.

Osveta

Sklopite oči i smireno sjedite. Razmišljajte o ljudima kojima vam je najteže oprostiti. Što biste im uistinu voljeli učiniti? Što bi trebali napraviti da bi dobili vaš oprost? Zamislite da se to sada događa. Zamislite i detalje. Koliko biste dugo željeli da pate i vrše vaše pokajanje?

Kad se osjećate potpunima, sažmite vrijeme i onda neka to bude gotovo zauvijek. U tome trenutku najvjerojatnije ćete se osjećati laganije nego prije i tada će vam biti lakše razmišljati o opraštanju. Za vas ne bi bilo dobro svakog se dana prepuštati ovakvim razmišljanjima, no ako tu vježbu napravite jednom, kao oblik okončanja nekog iskustva, može vam donijeti osjećaj slobode.

Opraštanje

Sad smo spremni oprostiti. Ako možete, ovu vježbu napravite s partnerom ili sami na glas.

Mirno sjednite sklopljenih očiju i recite: “Osoba kojoj trebam oprostiti je ________ i ja ti opraštam zbog ______.”

Više puta ponavljajte tu rečenicu. Nekim ljudima ćete trebati oprostiti mnogo toga, a nekima tek poneku stvar. Ako imate partnera, neka vam kaže: “Hvala ti, sad te oslobađam.”. Ako ga nemate, tada zamislite da vam osoba kojoj opraštate izgovara te riječi. Tu vježbu radite barem pet do deset minuta. Potražite u svom srcu nepravde koje još uvijek nosite u njemu, a onda ih otpustite.

Kad ste se oslobodili što većeg dijela zamjerki, obratite pažnju na sebe. Glasno sebi recite: ” Opraštam sebi zbog ________.”

To ponavljajte otprilike pet minuta. To su vrlo intenzivne vježbe i dobro bi bilo raditi ih barem jednom tjedno kako biste se oslobodili preostalog tereta.

Neka je iskustva lako otpustiti, a na nekima moramo postupno raditi, sve dok ih se jednog dana jednostavno ne oslobodimo.

Preuzeto iz knjige Kako iscijeliti duh i tijelo; Louise L. Hay

Fotografija: UPixabay

Podijelite s prijateljima