Svi imamo očekivanja o različitim stvarima u svom životu. Razvijamo ih kako odrastamo. Dapače, za mnoga očekivanja koja stvorimo ni ne znamo od kud nam. Obično su oblikovana odgojem, u obitelji i društvu te kroz različita proživljena životna iskustva.

Neka očekivanja mogu biti dobra i potaknuti nas da prevladamo prepreke i slijedimo svoje snove. To su očekivanja koja su poštena, suosjećajna, promišljena i razumna. Međutim, kada su naša očekivanja nerealna, to može stvoriti nesporazume, frustraciju i još mnogo toga.

Kao odrasle osobe imamo priliku osvijestiti svoje vrijednosti i uvjerenja i uvidjeti imamo li možda nerealna očekivanja. Postoje stvari koje možemo učiniti kako bi promijenili svoj način razmišljanja i budemo zadovoljniji svojim životom.

Naša očekivanja mogu nas zbuniti i dovesti do toga da slijedimo pogrešne ciljeve koji nas neće, suprotno našem uvjerenju, dovesti do željenog stanja.

Nerealna očekivanja često su put do razočarenja. Npr. Možemo očekivati da će naši partneri živjeti u skladu s onim što vidimo u ljubavnim filmovima, da naši poslovi budu idealizirane verzije koje smo imali kao djeca ili čak da živimo život poput onih prikazanih na društvenim mrežama.

Naša (nerealna) očekivanja mogu uzrokovati značajan stres kada nemaju podlogu u stvarnom životu. Valja nam razmisliti o tome u kojoj mjeri i kako društveni mediji pridonose tome: uspoređujemo svoje najgore trenutke (tj. one za koje se smatra da se ne smiju dijeliti na internetu) s najboljim trenucima drugih, koji se vrlo često filtriraju kako bi izgledali savršeni. Možda nismo ni svjesni ove neusklađene usporedbe.

Konačno, naša očekivanja od naših života mogu biti nerealna i iskrivljena na temelju onoga što mislimo da drugi imaju. Naša perspektiva onoga što drugi imaju ograničena je; drugi nemaju živote kakve mi mislimo da imaju.

To je možda dio priče o tome zašto su oni koji više vremena provode na društvenim mrežama manje sretni.

Naša očekivanja ne mogu se promijeniti preko noći, ali ako radimo na tome, s vremenom dolazi do napretka. Promijeniti nešto na ili u sebi obično nije lako no, promjena nerealnih očekivanja može donijeti ogromne prednosti i osjećaj mira.

Ako doživljavate emocionalni stres ili vam je posebno teško prilagoditi svoja nerealna očekivanja, niste sami. Ponekad to uspijemo sami, a ponekad je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Tajana Jurinić

Fotografija: Pixabay

Podijelite s prijateljima