Koliko puta ste osjetili snažnu želju da napravite sljedeću veliku stvar, ali istovremeno, osjećate kao da su vam stopala zalijepljena za zemlju. Želite učiniti toliko toga, ali imate osjećaj kao da vas život vuče za stražnju stranu košulje, zadržavajući vas dok se kotači života vrte. Ljuti ste, tužni i usamljeni.

Osjećaj izgubljenosti i usamljenosti u životu potpuno je normalna i zdrava pojava u smislu konačne dobrobiti i ukupne sreće. Iako je ponekad teško, nikada ne biste trebali razmišljati negativno o promjenama s kojima se suočavate. Zapravo biste ih trebali doživljavati kao mogućnost za rast i traženje novih i zanimljivih putova. Stoga, slijedi pet savjeta kojih se trebate sjetiti kada se osjećate izgubljeno u životu:

  1. Prepoznajte da je to uredu.

Osjećaj izgubljenosti ne znači da ste slabi. Dopustite si da osjetite sve negativne emocije koje vas iznenada obuzimaju, dopustite si da se raspadnete te čak i zaplačete. Ne gledajte na to kao na slabost, ako išta, to je znak hrabrosti da ste spremi suočiti se sa svime što se nalazi na vašem životnom putu.

  1. Koristite svoju izgubljenost i osjećaj usamljenosti kao lekciju.

Najvjerojatnije ste čuli izraz: “Morate znati gdje ste bili kako biste znali kamo idete.” Izgubljenost služi kao životni signal koji pokazuje da ste u potrazi za nečim. Ako se osjećate izgubljeno, ne znajući što dalje, isprobajte što više novih stvari. Ne bojte se provesti vrijeme sami, izaći iz one zone udobnosti. Možda naučite nešto novo o sebi, možda otkrijete da imate vještinu ili talent za koji nikada niste znali da postoji. Osjećaj “izgubljenosti” ne mora biti loša stvar, na kraju može biti jedna od najboljih stvari koja vam se može dogoditi.

  1. Niste sami.

Svi se ponekad osjećamo izgubljeno, svi prolazimo kroz teška i izazovna vremena. Problem je u tome što ne razgovaramo uvijek o tome. Većinu vremena dijelimo samo sretne dijelove svog života s drugim ljudima, ne pokazujemo one slabe trenutke. Ipak, imamo ih svi. Nemojte se osjećati frustrirano, posramljeno ili beznadno – ono kroz što prolazite je nešto što se događa svima nama. Razgovarajte s obitelji, prijateljima i vama bliskim osobama!

  1. Dajte si vremena.

Ponekad, kad vas život zbaci s puta, sve što želite učiniti je da se stvari vrate u “normalu”.  Želite da se to dogodi odmah i sada. Nažalost, za to treba vremena. To može biti teško jer često imamo osjećaj da moramo slijediti “plan”, a zaostajanje obično nije dio toga. Nemojte se prisiljavati, dajte si vremena, sve će doći na svoje.

  1. Nemojte se bojati promjena.

Promjena može biti zastrašujuća, zbunjujuća i … plodno tlo za sumnju u samoga sebe. Postoje određeni neuspjesi iz kojih mislite da se ne možete vratiti – ponekad prolazite kroz situacije koje vas ne samo izazivaju već i mijenjaju. Neke se stvari možda nikad neće vratiti u “normalno” i to je uredu. Tada morate smisliti novi plan i možda biti spremni se promijeniti.

Nikada neće doći doba u životu kada ćete imati odgovor na sve. Također ne znači da se više puta tokom života nećete osjećati izgubljeno i usamljeno; na mjestu gdje morate opet pokupiti komadiće sebe. No smisao života nije savršenost i mogućnost imanja odgovora na sve. Riječ je o osobnom rastu i učenju. Riječ je o uživanju u svakom malom, lijepom trenutku i borbi protiv svake ružne i “loše” situacije te izlasku iz nje jačim. Ne zaboravite, poslije svake kiše dolazi sunce.

 

Napisala: Katarina Čičak

Slika: Unsplash

 

Podijelite s prijateljima