Dragi roditelji,

Kada ste roditelj već odrasle samostalne djece koja imaju svoju obitelj… Da i roditelji te životne dobi imaju potrebu brinuti o svojoj djeci. Njima je ponekad teško shvatiti da su im djeca odrasli ljudi sa svojim životima. Događa se tako da u svojoj dobroj namjeri upliću u živote svoje djece, a onda to bude dočekano sa negodovanjem i odbijanjem, pa se roditelj osjeća povrijeđeno. Što bi roditelj trebao napraviti da izbjegne takve situacije?

Morate imati povjerenja u svoju djecu, jer vi ste ih odgajali i učili životu, spremni su donositi najbolje odluke za sebe. Sa svojom djecom više možete razgovarati o njihovim planovima, o onome što rade, kako se osjećaju i biti im podrška, na taj način ste aktivno sudjelujete u njihovom životu, a opet se ne uplićete u njega. Bez brige – ako bude potrebno djeca će vas pitati za savjet. Ono najvažnije je da vi kao roditelj više nemate toliku ulogu u roditeljstvu i imate mogućnost više se posvetiti sebi i onome što volite i bilo bi šteta da to ne iskoristite.

Ako ste odraslo dijete brižnih roditelja, potrudite se razgovarati s njima o tome što vas smeta i uputiti roditelje da promjene ponašanje da se više okrenu sebi. Uz više razgovora i otvorene komunikacije mogu se izbjeći konflikti, neželjeni osjećaji i reakcije zbog kojih nam je žao.

Sretan roditelj- sretno dijete to uvijek vrijedi, a vrijedi i ono sretno dijete- sretan roditelj.

Napisala: Kristinka Blažek

Podijelite s prijateljima